OTVORENA PRIJETNJA

NJEMAČKI MINISTAR POSLAO ULTIMATUM FACEBOOKU I TWITTERU 'Smanjite govor mržnje i rasizam do ožujka na svojim mrežama, inače...'

Mark Zuckerberg, Facebook
 Stephen Lam / REUTERS

BERLIN - Njemački ministar pravosuđa Heiko Maas dao je društvenim mrežama rok do ožujka da poboljšaju svoje suzbijanje govora mržnje na internetu, inače će poduzeti pravne korake protiv njih.

Maas je svoju prijetnju objavio jučer u Berlinu na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s povjerenicom Europske komisije za pravo, zaštitu potrošača i rodnu ravnopravnost Verom Jourovom.

Njemački ministar rekao je kako Facebook, Twitter i Google brže i češće uklanjaju ilegalni sadržaj, no da to nije dovoljno. Uglavnom reagiraju na zahtjeve državnih agencija, no privatne pritužbe ne uzimaju za ozbiljno. Kada se radi o ilegalnim sadržajima koje su prijavili sami korisnici, Twitter uklanja oko 1%, YouTube 10%, a Facebook oko 46%.

- Ti su brojevi preniski. Moramo povećati pritisak na tvrtke, rekao je Maas, koji očekuje snažniju borbu protiv govora mržnje, rasizma, antisemitizma ili islamističkih 'terorističkih fantazija'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:42