USIJANA ATMOSFERA

Njemački političari traže povlačenje vojnika iz Turske

 REUTERS

Zbog rastućeg sukoba između Turske i Njemačke oko nastupa turskih političara na skupovima po Europi, vladajuća Kršćansko-socijalna unija (CSU) traži povlačenje njemačkih vojnika iz vojnih baza u Turskoj, javljaju njemački mediji u nedjelju.

"U trenutačnoj usijanoj atmosferi nije u potpunosti sigurno može li i želi li turska vlada jamčiti za sigurnost vojnika Bundeswehra u Turskoj", rekao je za dnevnik Bild am Sonntag glasnogovornik zastupnika CSU-a za sigurnosna pitanja Florian Hahn.

Hahn također traži da njemačka vlada zaustavi sve investicije vezane uz bazu Incirlik u kojoj se nalaze njemački izviđački zrakoplovi tipa Tornado i dvjestotinjak njemačkih vojnika koji sudjeluju u međunarodnoj misiji kontrole zračnog prostora iznad Sirije i Iraka.

"Njemačka ne smije dopustiti da njemački vojnici postanu taoci politike pokazivanja mišića predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana", zaključio je Hahn.

Demokršćanskog političara podržala je i oporbena stranka Ljevica. Predsjednica zastupničkog kluba ove stranke u Bundestagu Sahra Wagenknecht zatražila je povlačenje zrakoplova i posade iz baze Incirlik kao i obustavu isporuke naoružanja u Tursku.

Vojnici Bundeswehra u Turskoj već su jednom postali žrtve politike turske vlade koja je prošle godine, nakon što je Bundestag pokolj nad Armencima u Prvom svjetskom ratu od strane turske vojske proglasio genocidom, zabranila posjete njemačkih političara vojnicima Bundeswehra stacioniranim u Turskoj.

U posljednje vrijeme sukob se intenzivirao zbog nastupa turskih političara po Njemačkoj koji lobiraju među njemačkim građanima turskog porijekla za proširenje ovlsti predsjednika Erdogana na predstojećem referendumu o ustavnim promjenama u Turskoj sredinom travnja.

1,4 milijuna turskih glasača u Njemačkoj moglo bi imati presudan glas na tom referendumu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:20