DRAMA

NOVI NAPAD U ŠPANJOLSKOJ Priobalni grad pod opsadom, teroristi pokušali reprizirati Barcelonu, pregazili nekoliko ljudi, pobila ih policija

 
 REUTERS TV / REUTERS

Španjolska je u noći s četvrtka na petak, samo nekoliko sati nakon krvoprolića u Barceloni, bila poprište novog terorističkog udara čije su znatno veće posljedice, prema prvim informacijama, spriječene zahvaljujući učinkovitoj reakciji policije.

Ugledni El Pais je objavio da je u Cambrilsu, obalnom gradu jugozapadno od Barcelone, oko 1 u noći pokrenuta policijska operacija većih razmjera.

- Ako ste sada u Cambrilsu, ne izlazite van, ostanite doma, na sigurnom. U tijeku je policijska operacija, objavila je policija na Twitteru.

Nedugo potom objavljeno je da se operacija dovodi u vezu s 'mogućim terorističkim napadom', a BBC je javio da su svjedoci iz Cambrilsa rekli kako su čuli pucnjavu.

Zatim je španjolski radio Cadena SER objavio prve konkretnije detalje.

- Nekoliko terorista pokušalo se kombijem zaletjeti u pješake u pješačkoj zoni u Cambrilsu, ali im se vozilo prevrnulo nakon čega je policija ubila četvoricu. Prema prvim informacijama, svi su nosili eksplozivne pojaseve. Jednog su terorista policajci ranili na promenadi, javio je radio.

Ranjeni je napadač kasnije podlegao ozljedama i umro u bolnici.

Prije prevrtanja kombija najmanje šestero slučajnih prolaznika je pregaženo i pritom ozlijeđeno, dvoje je u teškom stanju. Tijekom operacije ozlijeđen je i jedan policajac, a situacija je u međuvremenu stavljena pod kontrolu.

List Vanguardia objavio je snimku iz relativne blizine dramatičnih događaja na kojoj se u daljini vide rotacijska svjetla, čuju se sirene, a u jednom trenutku čuje se i pucnjava, nakon koje snimatelj u strahu bježi u stranu.

Potjera za vozačem kombija iz Barcelone

Paralelno s operacijom u Cambrilsu, španjolska policija provodi i operaciju traganja za vozačem kombija smrti iz Barcelone. Kao što smo već javili, on je manijakalnom vožnjom po čuvenoj La Rambli u samom središtu grada pokosio više od stotinu ljudi, ubivši pritom njih najmanje 13.

Kako je potvrdila lokalna policija, tijekom večeri uhićene su dvije osobe koje se dovodi u vezu s napadom, jedna iz Maroka, druga iz španjolske enklave Melile na sjeveru Afrike, ali ni jedna od njih nije vozila kombi. Njihovi identiteti nisu objavljeni, a nije poznato ni na koji su način upleteni u napad.

Iako su informacije iz Barcelone i nekoliko sati nakon napada konfuzne, čini se da je uhićeni Marokanac čovjek čiju je fotografiju policija nedugo nakon krvoprolića objavila tvrdeći da je osumnjičenik, a lokalni su mediji izvijestili da je riječ o Drissu Oukabiru, 28-godišnjaku iz Maroka s prebivalištem u gradu Ripollu. On je, također prema medijskim izvješćima, kad je vidio vlastitu fotografiju u medijima, sam otišao na policiju kako bi prijavio da mu je netko ukrao putovnicu.

Špekulira se da je moguće da je njegove isprave koristio njegov mlađi brat kako bi na njegovo ime unajmio kombi koji je sijao smrt po La Rambli.

Drugi osumnjičenik uhićen je na području obalnog grada Alcanara, u kojem je u noći sa srijede na četvrtak u snažnoj detonaciji do temelja srušena jedna obiteljska kuća.

Isprva se mislilo kako je eksplodirao plin, no policija je tu detonaciju dovela u vezu s napadom u Barceloni, a kasnije i s napadom u Cambrilsu. U Alcanaru je jedna osoba poginula, a još sedam ih je ozlijeđeno.

Potvrđeno je i da je policija pucala i ubila trećeg muškarca, koji je pregazio dvojicu policajaca na kontrolnoj točki u Barceloni, no čini se kako taj incident nije povezan s napadom kombijem.

ISIS preuzeo odgovornost

Inače, odgovornost za teroristički napad u Barceloni preuzela je, putem svoje službene novinske agencije, Islamska država, no ta organizacija to redovito čini, premda u nizu slučajeva nema dokaza da je uistinu organizirala napad.

Španjolski premijer Mariano Rajoy u kasnovečernjem obraćanju naciji rekao je da je u Barceloni izveden 'džihadistički napad'.

Dodao je da vlada 'maksimalna koordinacija kojoj je cilj hitno uhićenje napadača, jačanje sigurnosti i pristupanje svima koji su zahvaćeni napadom'.

- Danas je borba protiv terorizma glavni prioritet za slobodna i otvorena društva poput našeg. Radi se o globalnoj prijetnji i odgovor mora biti globalan, rekao je, najavljujući također da će pozvati sve političke stranke da ponovno potvrde tamošnji antiteroristički pakt.

U Barcelonu je tijekom večeri Rajoy stigao s potpredsjednicom vlade Sorayom Sáenz de Santamaría i ministrom unutarnjih poslova Juanom Ignaciom Zoidom.

Žrtve iz najmanje 18 država

Među stradalima u Barceloni ima stranih državljana. Prema informacijama lokalne policije, dosad je utvrđeno da su žrtve iz 18 država: Francuske, Njemačke, Španjolske, Nizozemske, Argentine, Venezuele, Belgije, Australije, Mađarske, Perua, Rumunjske, Irske, Grčke, Kube, Makedonije, Kine, Italije i Alžira.

Zasad se ne zna ima li Hrvata među stradalima u terorističkom napadu u Barceloni, doznaje se u četvrtak u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova (MVEP).

Hrvatsko veleposlanstvo u Madridu u stalnom je kontaktu sa španjolskim nadležnim tijelima u Madridu i Barceloni, kažu u ministarstvu.

Pratimo daljnja događanja i izvijestit ćemo o novim saznanjima, dodaju na Zrinjevcu.

Četvrti stupanj uzbune

U Španjolskoj je od 2015. godine i napada u Parizu podignuta uzbuna od mogućeg terorizma na razinu 4 od maksimalnih 5. Ona uključuje pojačanu kontrolu aerodroma, kolodvora i drugih mjesta većih okupljanja. Barcelona je grad s najviše turista, a ovaj mjesec se mnogi nalaze na odmorima ondje.

Katalonija je jedan od dijelova Španjolske s najbrojnijom muslimanskom zajednicom. Islamska zajednica u Španjolskoj osudila je napad u Barceloni.

- Katalonija je bila zemlja mira, ne dopustimo da jedna manja skupina završi s onime kakvi smo stoljećima, rekao je katalonski predsjednik Carles Puigdemont. Gradonačelnica Barcelone Ada Colau bila je oštrija.

- Kukavice koje su htjele posijati strah neće uspjeti, istaknula je.

Posljednji teroristički napad u Španjolskoj, pripisan islamističkim militantima, dogodio se u Madridu u podzemnoj željeznici u ožujku 2004. godine. Tada su poginule 192 osobe. Napad se dogodio tri dana prije općih izbora u Španjolskoj na kojima je Narodna stranka desnog centra izgubila vlast, a pobijedila Španjolska socijalistička radnička stranka (PSOE). Španjolska je do tada bila saveznik SAD-a i Velike Britanije u invaziji i okupaciji Iraka.

Od početka ove godine u Španjolskoj je uhićena 51 osoba povezana s džihadističkim skupinama i širenjem njihovih ideja, dok je tijekom 2016. uhićeno 69 takvih osoba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 10:03