TERORIZAM

NOVA DRAMA U MANCHESTERU Na sveučilište poslana jedinica za uništavanje bombi, policija i vojska

 REUTERS

NOVO 12:12 Iz policije u Manchesteru potvrdili su kako je na sveučilište u Hulmu poslana jedinica za uništavanje bombi, a na terenu su i policija i vojska

BBC javlja kako je prerano za utvrditi radi li se o istrazi povezanoj s napadom u Manchesteru ili ne, no potvrđuju kako je na tom lokalitetu u tijeku velika operacija

-----------------------------------

Britanska policija uhitila je u četvrtak još dvojicu ljudi pod sumnjom u povezanost s terorističkim samoubilačkim napadom u Manchesteru, čime je broj uhićenih porastao na osmero, objavila je u četvrtak manchesterska policija.

Jedan je muškarac uhićen nakon racije izvedene u području Withingtona, dok je drugi uhićen na području Manchestera, navela je policija.

Žena koja je u srijedu privedena u Blackleyu puštena je u međuvremenu i više nije pod sumnjom, dodaje se.

Policija je u četvrtak rano ujutro izvela kontroliranu eksploziju tijekom pretrage u četvrti Moss Side.

Bombaš samoubojica ubio je u ponedjeljak navečer 22 osobe, među kojima su i djeca, na koncertu u Manchester Areni, u napadu koji je britanska premijerka Theresa May nazvala gnjusnim i kukavičkim činom napada na djecu i mlade.

Dužnosnici vjeruju da je bombaš samoubojica koji je odgovoran za napad, Salman Abedi, bio dio terorističke mreže.

Odgovornost za taj napad preuzela je teroristička organizacija Islamska država, čije snage u Siriji i Iraku potiskuju oružane snage koje podupire Zapad.

Većina žrtava napada do sada je identificirana. Među njima je i osmogodišnja djevojčica, jedan poljski par, roditelji koji su došli po svoje kćeri koje su također bile na koncertu, te najmanje šest tinejdžera.

Britanska vlada najavila je da će četvrtak u 11 sati minutom šutnje odati počast žrtvama napada, premijerka Theresa May sastat će se po četvrti put s vladinim kriznim povjerenstvom.

U međuvremenu su britanski dužnosnici izrazili ljutnju objavljivanjem forenzičnih fotografija koje su procurile s mjesta zločina i koje je objavio New York Times.

Očekuje se da će britanska premijerka to pitanje pokrenuti u razgovoru s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom na sastanku na vrhu NATO-a u četvrtak u Bruxellesu.

Britanci nezadovoljni Amerikancima

Britanska protuteroristička policija izrazila je u četvrtak nezadovoljstvo zbog "neovlaštenog objavljivanja" informacija u Sjedinjenim Državama o napadu na koncert u Manchesteru u ponedjeljak, ocijenivši da ono "šteti" istrazi, dok je BBC objavio da je manchesterska policija nakon objave tih informacija prestala obavještavati američke vlasti o istrazi.

"Veoma cijenimo usku suradnju s našim partnerima u obavještajnim službama i u sigurnosnim snagama diljem svijeta" s kojima "razmjenjujemo osjetljive informacije", ali "kada se povjerenje naruši, to kvari naše veze i nanosi štetu našim istragama", rekao je glasnogovornik britanske policije za suzbijanje terorizma.

"Šteta je još veća kada obuhvaća neovlašteno objavljivanje mogućih dokaza usred važne istrage o terorizmu", dodao je glasnogovornik.

Dnevni list New York Times je u srijedu objavio fotografije britanske policije na kojima se vidi detonator koji je bombaš samoubojica držao u lijevoj ruci, komade kovine i vijke rasute po tlu te dijelove raskomadane plave naprtnjače.

Ti tragovi, koje su na molbu lista analizirali stručnjaci, navode na zaključak da je bomba bila "snažna a komadi kovine postavljeni pomno i smišljeno" kako bi načinili što veću štetu.

BBC je u četvrtak objavio da je manchesterska policija nakon objave tih informacija prestala obavještavati američke vlasti o istrazi.

I britanska ministrica Amber Rudd je bila ljutita: "Britanska policija je jasno dala do znanja da želi kontrolirati tok informacija kako bi zaštitila operativni integritet" istrage i mogla iskoristiti "faktor iznenađenja", rekla je ministrica za BBC.

U napadu nakon koncerta američke pop - zvijezde Ariane Grande u ponedjeljak navečer za koji je odgovornost preuzela skupina Islamska država poginule su 22 i ranjeno je više desetaka osoba, među kojima veći broj djece.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 07:55