LIKVIDACIJA U MALEZIJI

NOVI DETALJ SLAGALICE STRAVE IZAZVAO PANIKU MEĐU SUSJEDIMA SJ. KOREJE Nakon što se doznalo da je brat Kim Jong-una ubijen VX-om, zavladao je strah

 Reuters

Polako se sklapa pravi horor-puzzle likvidacije Kim Jong-nama, brata sjevernokorejskoga vlastodršca Kim Jing-una, u Maleziji. Nesretni stariji brat sjevernokorejskoga vođe ubijen je 13. veljače na aerodromu u Kuala Lumpuru, i to najsmrtonosnijim, prema vojnoj klasifikaciji, kemijskim agensom ikada stvorenim u laboratoriju - nervnim otrovom VX.

Taj se otrov proizvodi u plinovitom i tekućem obliku te kao krema, a čovjek koji ga udahne ili je njime poprskan umire u agoniji za najviše 10 do 15 minuta. Agens napada živčani sustav te izaziva paralizu i oduzetost. Upravo to se i dogodilo 46-godišnjem Kim Jong-namu, a malezijski patolozi našli su tragove smrtonosnog agensa na njegovu licu i u očima.

UN je proglasio VX “oružjem za masovno uništenje”. Stvoren je na bazi pesticida, ali se smije koristiti samo u znanstvene svrhe, tako bi barem trebalo biti. Stvoren je u britanskim vojnim kemijskim laboratorijima 1955. godine. Posjeduju ga SAD, Rusija, Velika Britanija i Sirija, a sada je na ovakav bizaran način posjedovanje ubojitog VX-a objavila i Sjeverna Koreja. Nastala je blaga panika u susjednim zemljama, pogotovo u Južnoj Koreji i Japanu, koje smatraju da bi suludi sjevernokorejski režim mogao otrov lansirati uz pomoć raketa koje posjeduju i koje mogu doseći ciljeve u tim zemljama.

Rekonstrukcija

Ubojstvo je počinjeno kao u kakvim B-hladnoratovskim produkcijama. Konačno, nervni plin VX “korišten” je u nekoliko akcijskih filmova i serija, među kojima su “The Rock” (Hrid) sa Seanom Conneryjem i Nicolasom Cageom, “It’s a Disaster” Todda Bergera, epizode serija “Obavještajci” (Spook) i “Eleventh Hour” te u igrici “Everybody’s Gone to the Rapture”.

Sada je konačno detaljno rekonstruiran i napad na Kim Jong-nama. Dok je čekao let za Macao, bivši portugalski posjed u Kini gdje je živio posljednjih desetak godina, prišle su mu dvije žene. Jedna mu je skrenula pažnju, a druga, s majicom na kojoj je velikim slovima pisalo “LOL”, u tom je času Kim Jong-nama zaskočila maramicom po licu, natopljenom smrtonosnom supstancom. Žene su, najvjerojatnije agentice sjevernokorejske tajne službe, kako smatraju u Južnoj Koreji, ubrzo uhićene - kod jedne je pronađena vijetnamska, a kod druge indonezijska putovnica. Likvidatorice su se na malezijskoj policiji opravdavale kako su smatrale da je posrijedi tek psina te tvrdile kako nisu imale pojma da će to dovesti do smrtonosnog ishoda. Jedna od njih je istražiteljima rekla da joj je netko dao tekućinu za koju je mislila da je baby ulje, uz to je dobila novac u protuvrijednosti 90 dolara i pojašnjenje da sve mora napraviti za potrebe nekog reality showa.

No, šef malezijske policije Halid Abu Bakar kaže kako je evidentno da su obje osumnjičene znale o čemu se radi jer su nadzorne kamere na aerodromu “ulovile” napadačicu kako s ispruženim rukama trči u WC i brzo ih pere, očito kako bi sprala ostatke nervnog agensa. “Ona je znala da ruke mora odmah oprati”, ističe malezijski policajac.

Odmah nakon objavljene vijesti sjevernokorejsko veleposlanstvo zatražilo je tijelo eliminiranog potencijalnog konkurenta Kim Jong-una te izrazilo prosvjed nakon saznanja da će malezijska policija izvršiti obdukciju.

Vicekonzul

Oni su se ponudili da će to učiniti u Pjongjangu. Malezija zasad ne optužuje da je u ubojstvo umiješana Sjeverna Koreja, ali sumnjiči već deset građana Sjeverne Koreje, među kojima i vicekonzula u Kuala Lumpuru te djelatnika sjevernokorejske aviokompanije Air Koryo koja na aerodromu ima svoj punkt. U ubojstvo su, tvrde u malezijskoj policiji, umiješana i četvorica sjevernokorejskih državljana koji su, prema saznanjima, već napustili teritorij Malezije i nalaze se u Sjevernoj Koreji.

Malezija je jedna od rijetkih zemlja - uz Rusiju, Kanadu, Meksiko i Kinu - koja ima izravnu avionsku liniju s Pjongjangom.

Surađivat će

No, policija je uspjela privesti jednog građanina Sjeverne Koreje, 46-godišnjeg Ri Jong-chola, koji je radio kao informatičar u IT tvrtki u Kuala Lumpuru. Halid Abu Bakar je izjavio kako se nada da će veleposlanstvo Sjeverne Koreje surađivati u istrazi. Pjongjang je ustvrdio kako su optužbe da su umiješani u ubojstvo “bez osnove” i posve “divlje tlapnje”. Malezijska je policija odbila isporučiti tijelo Sjevernoj Koreji, tražeći da se prije toga provede DNK analiza Kim Jong-namovih rođaka, ali, začudo, niti jedan se još nije javio da im da svoj uzorak.

Dvorske igre

Očito se radi o dvorskim intrigama. Kim Jong-un je unuk osnivača Sjeverne Koreje Kim Il-sunga i sin Kim Jong-ila te se, spekuliraju u Južnoj Koreji, možda pribojavao starijeg brata koji bi mogao pikirati na tron. Doduše, Kim Jong-nam, prema riječima njegova prijatelja Anthonyja Sahakiana (studirali su zajedno u Švicarskoj dok je Sjevernom Korejom vladao Kim Jong-il), a koje prenosi londonski Guardian, nije imao nikakvih političkih ambicija i posljednjih se godina paranoično bojao upravo ovakvog ishoda koji ga je zadesio. Kim Jong-nam, navodno neželjeno ili, bolje reći, nevoljeno dijete Kim Jong-Ila iz braka s glumicom Song Hye-rim, odveden je prvo u Rusiju te potom na školovanje u Ženevu. Znao je ruski, njemački, francuski i engleski, a svoju sudbinu mogućeg očeva nasljednika zapečatio je nespretnim “bijegom” u japanski Disneyland 2001. godine kada je pokušao ući u tu zemlju s lažnom putovnicom Dominikanske Republike. Nakon toga je deportiran u Kinu i otad se nije pojavljivao u rodnoj zemlji.

Povijest VX-a: SAD ga je proizvodio, a Sadam Husein njime ubijao Kurde

Što je VX?

Najsmrtonosniji nervni bojni otrov koji je čovjek dosad stvorio i UN ga smatra oružjem masovnog uništenja. VX (S-2 diisopropilaminoetil metilfosfonotiolat) je teško detektirati jer nema boje, okusa ni mirisa. Dovoljna je kap od 10 miligrama apsorbiranih kroz kožu da izazove potpuno uništenje živčanog sustava.

Kako je VX nastao?

Prvi ga je sintetizirao sredinom 1950-ih Ranajit Ghosh koji je radio za Imperial Chemical Industries u Velikoj Britaniji. Toksična svojstva VX-a prvo je proučavala britanska vojska, a zatim je formulu dala američkoj koja je 1961. godine počela proizvodnju. U Iraku je poslije proizvedeno više od 50 tona VX-a i smatra se da je korišten 1988. godine u napadu na Kurde. (Ž. T.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 02:50