OTKRIO BIVŠI OPERATIVAC

NOVI DETALJI O BIJEGU 'ANĐELA SMRTI' Izraelski Mossad dvaput je propustio priliku uhvatiti jezivog nacističkog liječnika

 CC

Hvaljena izraelska obavještajna agencija Mossad najmanje je dvaput propustila izglednu prigodu za hvatanje zloglasnog nacističkog liječnika Josefa Mengelea koji je stotine tisuće Židova poslao u smrt u Auschwitzu, ustvrdio je u srijedu bivši Mossadov operativac.

Rafi Eitan, koji je 1960. zapovijedao hrabrom akcijom uhićenja Adolfa Eichmanna u Argentini, kazao je da su on i njegov tim tijekom lova na nacističke zločince otkrili i Mengeleovo skrovište.

"Istovremeno kada smo hvatali Eichmanna, otkrili smo da Mengele živi u Buenos Airesu. Pronašli smo njegov stan i stavili ga pod nadzor", ispričao je Eitan za izraelski javni radio nakon što je Mossad skinuo oznaku tajnosti s operacija traganja za čovjekom koji je logorašima u Auschwitzu bio poznat kao "Anđeo smrti".

Kao glavni liječnik u tom logoru, Mengele je "običnim odmahivanjem ruke poslao stotine tisuća Židova u plinske komore", piše dnevni list Yediot Aharanot pozivajući se delkasificirane materijale.

"Također je provodio šokantne 'medicinske' eksperimente na lograšima", dodaje list.

Eitan, sada 90-godišnjak, prepričava kako je Mossad oteo Eichmanna i držao ga u sigurnoj kući prije nego što su ga zrakoplovom El Ala prokrijumčarili iz Buenos Airesa, te dodaje da je tadašnji šef Mossada Issar Harel tražio da istovremeno 'zgrabe' i Mengelea. Eitan se tome usprotivio.

"Nisam htio u isto vrijeme provesti dvije operacije jer smo već jednu uspješno privodili kraju. Po mom iskustvu, ako pokušate istovremeno provesti i drugu operaciju, riskirate obje", kazao je Eitan.

Kao kompromis, ostao je u Argentini kako bi motrio na Mengelea, dok je idejni tvorac holokausta Eichmann odveden u Izrael gdje je osuđen na smrt i obješen. Mengele tada nije bio u glavnom argentinskom gradu, ali se za tjedan dana trebao vratiti s puta.

"Čekali smo ga, ali je u međuvremenu vijest o Eichmannu obišla svijet i Mengele se više nije vratio u stan u Buenos Airesu", dodaje Eitan.

Po njegovim riječima, timu Mossada Mengele je pobjegao i nakon što je otkriven u Brazilu.

"Mengele je krajem 1962. sa sigurnošću identificiran na jednoj farmi pokraj Sao Paula, no Harel je početkom iduće godine napustio agenciju, a njegov nasljednik nije dao zeleno svjetlo za operaciju protiv Mengelea jer je agencija imala druge prioritete u svijetu", objasnio je Eitan.

Yediot Aharonoth piše kako dokumenti Mossada otkrivaju i neke propuste, navodeći da su operativci Mengelea uglavnom tražili u Paragvaju, iako je bio u Brazilu.

Također podsjeća i na vrlo skupu operaciju prisluškivanja i praćenja Mengelovog sina Rolfa u Zapadnom Berlinu 1983., u nadi da će ih on dovesti do svog oca. U toj operaciji je angažirana i atraktivna agentica koja se kao privatna tajnica pokušala približiti Rolfu, ali nije u tome uspjela.

Mossad nije znao da je Mengele tada već bio mrtav. Doživio je moždani udar plivajući ispred brazilske obale i utopio se 1979. godine. Njegova smrt je potvrđena tek 1985., nakon ekshumacije tijela.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 18:33