TERORIZAM

NOVI DETALJI PROPALOG PLANA RUŠENJA AVIONA Prvo smo mislili da su bombu htjeli staviti u mašinu za mljevenje mesa, sad mislimo da je u pitanju barbika

 REUTERS

Teroristi koji su planirali bombom kućne izrade srušiti zrakoplov Etihad Airwaysa iz Sydneyja za Abu Dhabi s kapacitetom do 500 putnika, planirali su prokrijumčariti bombu u zrakoplov u velike barbie lutke, izvijestili su libanonski dužnosnici.

Libanonski ministar unutarnjih poslova Nouhad Machnouk rekao je za saudijsku televiziju da su obavještajci njegove zemlje razotkrili krvavi plan.

Ranije se mislilo da su teroristi planirali sakriti bombu u aparat za mljevenje mesa, ali da nije prošao carinu za let EY451 Etihad Airwaysa jer je bio pretežak.

Organizatori neuspjelog napada su trojica libanonsko-australske braće koji su planirali prokrijumčariti bombu u zrakoplov u koferu četvrtoga brata.

Protiv Khaleda Khayata (49) i Mahmouda Khayata (32) podignuta je optužnica u dvije točke za planiranje napada nakon protuterorističkih akcija u Sydneyju.

Policija sumnja da se treći brat Tarek Khayat pridružio džihadistima prije godinu dana i postao jedan od zapovjednika ISIS-a u Siriji, dok ministar Machnouk tvrdi da je još jedan brat, Amer Khayat, u pritvoru u Libanonu. Libanonska policija svu četvoricu braće nadzirala je godinu dana.

Ministar Machnouk tvrdi da je Amer Khayat stigao u Libanon 15. srpnja, a istoga dana su, prema tvrdnjama australske policije, organizatori napada pokušali tajno unijeti bombu u zrakoplov koji je letio za Abu Dhabi. Napad je spriječen jer je prtljaga bila preteška te nije udovoljavala propisima avioprijevoznika. U operaciju je bio navodno uključen Amer Khayat. Prema navodima australske policije, jedan od uhićenih tada je napustio zrakopov s prtljagom, dok se njegov brat ukrcao na zrakoplov i napustio Australiju.

Na pitanje novinara bi li plan uspio da je prtljaga bila dopuštene težine, Machnouk je odgovorio: 'Vjerojatno da'.

Navodno je Tarek Khayat spojio dvojicu braće s opasnim teroristom ISIS-a poznatijim kao 'Kontrolor' još u travnju, a on im je dao instrukcije kako da sastave bombu. Također, policija sumnja da su dijelovi za sastavljanje bombe stigli u Australiju iz Turske.

Stručnjak za terorizam Greg Barton sa Sveučilišta u Deakinu sumnja da su uhićeni planirali u izradi bombe koristiti triaceton triperoksid ili TATP, istu opasnu supstancu koja se koristila pri izradi bombi u Manchester Areni i napadima u Parizu 2015.

Policija nije željela imenovati zapovjednika ISIS-a koji je navodno poslao eksplozive u Sydney, ali navodi da nije Australac.

Libanonski ministar otkiva da se peti brat nalazi u Raqqi, neslužbenom glavnom gradu ISIS-a u Siriji.

Nakon što je propao plan za bombaški napad, 'Kontrolor' je navodno dao instrukcije braći kako da izrade improvizirani uređaj za raspršivanje kemikalija.

Njihov navodni novi plan bio je raspršivanje otrovnog plina sumporovodika u zračnoj luci Sydney i u javnom prijevozu.

Australski obavještajci navodno nisu imali pojma o planovima za napad na zrakoplov dok nisu dobili dojavu od britanskih i američkih kolega, no libanonski ministar implicira da je to ustvari bio Libanon.

Dojavu su shvatili vrlo ozbiljno i navodno je to bila jedna od najopasnijih protuterorističkih operacija koju su poduzeli zbog činjenice da su planovi tako daleko dogurali.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:56