INTENZIVNA ISTRAGA

NOVI DETALJI TERORA U ISTANBULU Kako su smireni i dobro uvježbani krvnici izveli pokolj

Turske su vlasti u četvrtak uhitile najmanje 13 osoba, a među njima navodno i nekoliko stranih državljana, koje se sumnjiči da su povezane s višestrukim bombaškim napadom u istanbulskoj zračnoj luci Atatürk gdje su u utorak navečer ubijene 42 osobe, a oko 250 ih je ranjeno.

Iako tzv. Islamska država nije preuzela odgovornost za napad, nitko ne sumnja da iza krvoprolića stoji upravo njezina ćelija.

Čak je i šef CIA-e John Brennan rekao kako izbor mete i način izvedbe samog napada nose potpis IS-a koji je, uostalom, prije samo tri mjeseca izveo napad na zračnu luku u Bruxellesu.

Britanski Daily Mail i novinska agencija Reuters pozivaju se na sigurnosne izvore koji tvrde da su napadači potencijalno “bili pripadnici IS-ove ruske ćelije” te navodno državljani Uzbekistana, Rusije i Kirgistana.

Jedan od napadača navodno se zove Osman Vadinov, a u Tursku je došao lani iz sirijskoga grada Rake (IS-u su se pridružile tisuće boraca iz zemalja bivšeg Sovjetskog Saveza, njih 2200 samo iz Rusije).

S druge strane, navode kako identitet napadača i dalje nije poznat jer “značajna oštećenja mekog tkiva otežavaju identifikaciju”. Navodno je u planiranju napada sudjelovalo još osam osoba. Trojica ubojica su, prenose turski mediji, unajmili stan u Aksarayu u Istanbulu i zatim u utorak u 8.45 sati po lokalnom vremenu uzeli taksi do Atatürka.

Vozač taksija ih je opisao kao smirene, bez ikakvih naznaka uznemirenosti. Na nekim od snimaka nadzornih kamera u samoj zračnoj luci vidi se kako se jedan od njih smiješi.

Turski dužnosnici tvrde da napadači “isprva nisu uspjeli ući u zgradu te su, nakon što nisu mogli proći kontrole, otvorili vatru” i zatim krenuli u dobro smišljen pokolj u kojemu je, ironično, život izgubio i tuniski liječnik Fathi Bajoud koji je navodno bio u Turskoj kako bi oslobodio svog sina koji je uhićen zbog članstva u IS-u.

Najnoviji napad u Turskoj ukazuje na nekoliko zabrinjavajućih činjenica. Teroristi, naime, pokazuju alarmantnu sposobnost da budu korak ispred baš svih sigurnosnih mjera koje su uvedene kako bi ih se spriječilo.

Oblik njihove prijetnje konstantno se mijenja i poprima nove i sve ozbiljnije razmjere.

Najnoviji napad bio je iznimno sofisticiran. Napadači su se ponašali kao specijalci, bili su organizirani kao pripadnici neke specijalne borbene jedinice.

U svakom slučaju, nameće se nekoliko važnih pitanja.

1. Po čemu je ovaj napad drugačiji od ostalih?

Ubojice su bili vrlo dobro uigrani. Način izvedbe pokazuje da je napad bio dobro isplaniran, da su pripadnici ćelije prikupljali obavještajne podatke, vrlo pažljivo proučavali metu i zadržali hladnokrvnost u egzekuciji, bez pogrešaka.

Napad je imao tri faze, a svaka od njih je otvarala prostor idućem napadaču da odigra svoju ulogu. Pritom su primijenili taktiku odvraćanja - prvo su izveli napad na parkiralištu kako bi privukli pozornost sigurnjaka i udaljili ih od prave mete. Upravo to pokazuje da su znali i vrlo dobro se pripremili na još strože mjere sigurnosti koje su nakon napada u Bruxellesu bile uvedene na i inače vrlo neprobojnom istanbulskom zračnom čvorištu.

2. Što nam govori odabir mete?

Komercijalni zračni promet i dalje je, čini se, najučinkovitija meta za IS, pri čemu je aerodrom jednostavnija opcija od aviona. Publicitet je trenutačan i golem, a napad dugoročno udara na ekonomiju, turizam i slobodu kretanja, pogotovo kad se izvede na Atatürku, trećem najprometnijem aerodromu u Europi kojim godišnje prođe između 50 i 60 milijuna putnika, a osiguranje je na zavidnoj visini. U svakom slučaju, stručnjacima za zračni promet predstoji rasprava o potencijalnom mijenjanju premise sigurnosti na aerodromima i mogućem širenju “sigurne aerodromske zone”, ali za tu ideju neki tvrde da bi bila kontraproduktivna i putnike izložila novim rizicima.

3. Kako su IS-ovi napadi u Turskoj evoluirali?

Prvi IS-ovi napadi u Turskoj bili su usmjereni na Kurde, primjerice onaj u Suruçu te u Ankari na političkom skupu kada su meta bili aktivisti povezani s tamošnjom kurdskom strankom i ljevičarskim skupinama. No, od početka godine IS mijenja taktiku. Svi samoubilački napadi koje je IS izveo gađali su turističke atrakcije u Istanbulu. Dakle, poruka je jasna: nitko nigdje nije siguran, a žrtve su kako Turci tako i stranci. IS je taktiku promijenio i postao još ubojitiji u trenutku kad trpi poraze na terenu (sve više gubi funkcionalnost države i vraća se terorističkim taktikama).

4. Zašto IS ne preuzima odgovornost za napade u Turskoj?

Pripadnici IS-a su inače brzi kada treba preuzeti odgovornost za neko krvoproliće, no u slučaju Turske uvijek šute. Iako su u posljednjih godinu dana na njezinu teritoriju izveli niz napada, ni za jedan nisu priznali krivnju, pa tako ni za ovaj. Čak ga nisu spomenuli u svojim izdanjima.

Dio analitičara smatra da IS pokušava sjediti na dvije stolice: propitkuje Tursku i tjera je da djeluje protiv njega, no ostavlja dovoljno veliku sivu zonu kako bi izbjegao potpuni sukob s tom državom koja se pokazala vrlo korisnom za njegove operacije. Naime, gotovo svi strani borci IS-a dolaze u Siriju preko Turske - sada navodno tako što kupuju povratne karte i glume turiste, a Ankaru se, osim za propusnost granica, optuživalo i da kupuje naftu od IS-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 21:06