NAPAD NA PARLAMENT

NOVI DETALJI TERORA U LONDONU Raste broj mrtvih i ranjenih: 'Mislimo da znamo tko je on' PRVA IDENTIFICIRANA ŽRTVA 'Bio je policajac, muž, otac...'

Keith Palmer, ubijeni policajac (sasvim desno)
 Getty Images, Profimedia, London Met Police

Vršitelj dužnosti šefa specijalne policije u Londonu Mark Rowley u srijedu navečer je na konferenciji za novinare iznio nove detalje o terorističkom napadu kod britanskog parlamenta u kojem je zasad neimenovani muškarac prvo automobilom pokosio veći broj ljudi na Westminsterskom mostu, a zatim se sukobio s policijom na samom ulazu u zgradu parlamenta. Pritom je nožem izbo jednog policajca da bi u konačnici drugi policajci ustrijelili i ubili njega.

Kako je otkrio Rowley, broj žrtava u napadu porastao je na pet, uključujući napadača.

Među ubijenima je i 48-godišnji policajac Keith Palmer, za kojega je vidno emotivni Rowley rekao da je bio otac i suprug, koji se ovog poslijepodneva trebao vratiti svojoj obitelji, no to nikada više neće moći napraviti. Za londonsku je policiju radio 15 godina.

Ostale žrtve su prolaznici koje je napadač pregazio automobilom, ali njihov identitet, dob i nacionalnost nisu poznati.

Porastao je i broj ozlijeđenih, zasad ih ima najmanje 40. Rowley je potvrdio da su među njima tri policajca, dok je među civilima veći broj stranaca, ali nije htio iznositi iz kojih država dolaze dok britanske vlasti ne stupe u kontakt s njihovim domovinama.

Na pitanje novinara zna li policija tko je napadač Rowley je odgovorio da misli da zna te da vjeruje kako je inspiriran međunarodnim islamskim terorizmom, ali je pozvao medije da ne istrčavaju u javnost sa špekulacijama o njegovu identitetu.

- Na istrazi i očevidu angažirali smo stotine naših policajaca, razgovaramo sa stotinama svjedoka, s mogućim napadačevim suradnicima, izuzimamo dokaze, pregledat ćemo snimke nadzornih kamere, rekao je Rowley.

Kazao je i da zasad nema potrebe za podizanjem stupnja opasnosti od terorizma, koji je trenutno na drugom najvišem. Javnosti je poručio da mogu biti mirni te da će policija na ulice do daljnjega poslati pojačanja kako bi se svi osjećali što sigurnije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 16:25