NESREĆA EGYPTAIRA

Novi podaci o padu Airbusa: Istražitelji otkrili stravičan napis na trupu aviona

 Reuters

Pad zrakoplova Airbusa A320 tvrtke EgyptAir i dalje je nerazriješen. Britanski su mediji prenijeli nove podatke prema kojima su se detektori dima aktivirali u toaletu bližem kokpitu, a zatim je došlo do problema s jednim od prozora u pilotskoj kabini, što mnogi povezuju s mogućom eksplozijom u zrakoplovu.

Sljedeći se alarm o dimu oglasio iz avionskog prostora ispod kokpita. Odmah nakon toga došlo je do naglog gubitka kontrole nad letjelicom i prestanka rada kompjutorskog sustava. Pojavila se tako i informacija da je na trupu zrakoplova prije dvije godine bilo napisano na arapskom: “Srušit ćemo ovaj zrakoplov”.

Vlasti su, pak, to upozorenje povezivale s tada još uvijek nestabilnim stanjem u zemlji nakon što je vlast preuzeo general Abdel Fatah al-Sisi. Stoga je i dalje glavna teorija da je došlo do eksplozije u zrakoplovu. No, zašto niti jedna teroristička skupina nije preuzela odgovornost čime bi si podigla “ugled”?

Jedan bi od razloga mogao biti, ističu stručnjaci, da je riječ o novom modelu rušenja zrakoplova. Prihvaćanje odgovornosti moglo bi dati potreban mig istražiteljima u kojem smjeru trebaju krenuti te bi se onemogućilo da se na sličan način izvede još napada - kao primjer uzimaju pokušaje da se avion sruši eksplozivom u cipeli ili u donjem rublju. Oba su slučaja propala, ali stručnjaci tvrde da bi ih bilo gotovo nemoguće otkriti nakon nesreće. Potraga za ostacima zrakoplova se nastavlja, a Egipat je poslao i podmornicu da se nađu crne kutije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:48