AMERIČKI DRŽAVNI TAJNIK

NOVI POTRES U BIJELOJ KUĆI: TRUMPOVOM KLJUČNOM ČOVJEKU SVEGA DOSTA! Šef američke diplomacije na rubu ostavke, Rusi: 'Ode li, slijedi novi hladni rat'

 
Rex Tillerson i Donald Trump
 Carlos Barria / REUTERS

Rex Tillerson, šef američke diplomacije i bivši direktor naftnog diva Exxon Mobile, razmišlja o odlasku, raspisali su se strani mediji. Povod za Rexit, kako su ga već prozvali američki novinari, nova je kadrovska rošada u Bijeloj kući, koja, čini se, nikako ne sjeda američkom državnom tajniku.

Informaciju o Tillersonovu odlasku objavio je CNN navodeći kao izvor osobe bliske državnom tajniku. Tillerson je navodno frustriran raspadajućom administracijom i političkim vrludanjima svoga šefa Donalda Trumpa i zato već prebire po mogućim izlaznim strategijama. Postoji, dakako, mogućnost da su jadikovke i prijetnje ostavkom tek Tillersonovo “ispuhavanje” jer je pod velikim stresom, kao i cijela administracija, kažu izvori. No, dodaju kako je šansa da neće dočekati kraj godine na tom položaju realna. Tillersonova je pozicija od samog početka otežana hirovitim Trumpovim nastupima. Tillerson se nije jednom našao u situaciji da mora izglađivati situaciju koju je nabrusio Trump.

Otkazi i ostavke

Navodno je Tillersonu posebno zasmetao nedavni Trumpov intervju za New York Times u kojem je predsjednik izjavio da žali što je postavio senatora iz Alabame Jeffa Sessionsa za ministra pravosuđa. Tillersona naročito muče Trumpove izjave da je Sessions “nepošteno postupio” te da je zato neprofesionalan jer se izuzeo iz istrage Ministarstva pravosuđa o ruskom uplitanju u američke izbore. Nakon tog napada na svog ministra Trump, objavila je agencija AP, razmišlja o njegovim nasljednicima.

Da se Sessionsu ne piše dobro, pokazuje i današnja Trumpova optužba na Twitteru da je ovaj bio “vrlo slab oko Hillary Clinton”. Jedan od najozbiljnijih kandidata za njegova nasljednika je Rudy Giuliani, bivši njujorški gradonačelnik, iako on sam javno tvrdi da takva opcija ne dolazi u obzir. Sean Spicer, glasnogovornik Bijele kuće, prije nekoliko je dana održao posljednju presicu, nakon što se pričalo da je Trump njime nezadovoljan. Ostavke, smjene i nove istrage neprikladnih veza s Rusijom postale su skoro svakodnevica Bijele kuće.

Trump i Tillerson prije su se sukobljavali u nekoliko ključnih pitanja, navodi Independent. Primjerice, Trump je inzistirao da se SAD povuče iz Pariškog sporazuma o klimatskim promjenama.

Razlike u stavovima

Tillerson je na saslušanju u Senatu izjavio da se zalaže za poštivanje tog dogovora te je uvjeravao članice NATO-a da SAD stoji iza Članka 5 o međusobnoj zaštiti članica. Politico je objavio da je Tillerson bio šokiran kada je Trump preskočio taj članak u obraćanju u sjedištu NATO-a. Razlike između njih dvojice mogle su se vidjeti i prošli mjesec kad su zaljevske zemlje proglasile blokadu Katara. Tillerson je pozvao na smirenje tenzija i suradnju, a njegov je šef pozdravio blokadu.

Tillerson je, također se pisalo, frustriran zbog utjecaja Trumpova zeta Jareda Kushnera na američku vanjsku politiku. U jednom ranijem intervjuu izjavio je da je bilo lakše voditi Exxon Mobile. “Tamo sam donosio odluke sam, i to mi je činilo život mnogo lakšim”, rekao je tada. “Naša tvrtka imala je vrlo disciplinirane procese upravljanja i donošenja odluka”, dodao je.

Problemi na poslu

Taj je Teksašanin, kako je sam istaknuo, cijelu karijeru u bliskom kontaktu s mnogim stranim vladama i vičan je sjedenju na sastancima s političarima. No, biti prvi diplomat administracije koja, kako pokazuju dosadašnji potezi, nema nimalo jasnu vanjsku politiku očito je previše. Jedan bliski suradnik navodno je izjavio da je Tillerson “iscrpljen”. “Nikako da dobije potvrdu za svoje ljude, a stalno obilazi svijet čisteći nered za predsjednikom čiji je glavni vanjskopolitički savjetnik 36-godišnji amater”, sažeo je sve probleme taj izvor.

No, još bi nešto moglo igrati ulogu u frustracijama šefa diplomacije. Njegova bivša kompanija Exxon je upravo kažnjena s dva milijuna dolara zbog kršenja ruskih sankcija dok je Tillerson bio izvršni direktor. Ministarstvo financija SAD-a objavilo je da su “najviše pozicionirani direktori bili svjesni” postojanja sankcija zbog aneksije Krima kada je 2014. kompanija potpisala ugovor s ruskim naftnim magnatom Igorom Sečinom, predsjednikom Rosnefta, koji je na američkoj crnoj listi. Exxon tvrdi da nije kriv i da je kazna nepravedna.

“Ako Rex ode, slijedi nam novi hladni rat”

Previranja u Bijeloj kući pomno prati i sama Rusija. Ruski Sputnik, medij koji se smatra prenositeljem ruskih interesa na Zapadu, objavio je da bi odlazak Rexa Tillersona do kraja godine značio novi hladni rat s Rusijom.

“Odluči li SAD zamijeniti umjerenog Tillersona, koji je promicao poboljšanje odnosa s Rusijom, novim šefom diplomacije iz redova jastreba, pod kojim će se odnosi zaoštriti i postati neprijateljski, Rusija će se morati pripremiti za novi hladni rat”, poručio je Vladimir Džabarov, zamjenik predsjednika Vijeća za vanjsku politiku Ruske Federacije. (A.H.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 09:43