'NEMAJU PUŠKU ZA USPAVLJIVANJE?'

NOVI ZELAND ŠOKIRALO UBOJSTVO SLUŽBENOG PSA NA AERODROMU Pas je ubijen nakon trosatne drame, a javnost se pita je li bilo boljeg rješenja

Ilustracija
 Romeo Ranoco / REUTERS

U Novom Zelandu traje debata o tome je li trebalo ubiti psa zaduženog za detekciju bombi u zračnoj luci u Aucklandu, piše The Guardian.

Križanca graničarskog kolija i njemačkog kratkodlakog ptičara starog 10 mjeseci imena Grizz upucala je policija nakon što se oko četiri ujutro nečega preplašio i pobjegao svojim čuvarima.

Zbog Grizzovog je bijega 16 je letova odgođeno jer piloti nisu htjeli riskirati sigurnost svojih putnika. Prema pisanju New Zeland Heralda, Grizz nije bio na pistama za slijetanje i uzlijetanje već se kretao na po samom rubu aerodromskog prostora.

Osoblje zračne luke tri je sata pokušavalo uhvatiti psa te su nakon bezuspješnih pokušaja policiju uputili da ga upuca. 'Napravili smo sve što smo mogli. Jako nam je teško zbog toga', rekla je glasnogovornica Lisa Mulitalo za Fairfax New Zeland.

Policijska inspektorica Tracy Phillips rekla je da su Sigurnosne službe zračnog prometa uložile značajan trud u hvatanje Grizza. 'Suosjećamo s čuvarem sigurnosnog psa. Ovo nije ishod koji je itko htio, a policija je zamoljena da intervenira te kada su iscrpljene sve ostale mogućnosti', rekla je Phillips.

Slučaj je u Novom Zelandu isprovocirao brojne debate. Voditeljica na novozelandskoj televiziji TVNZ u petak je bila vidno potresena viješću da je Grizz ubijen te je svog suvoditelja tijekom rasprave pitala ima li zračna luka pušku za uspavljivanje. 'Šesnaest je letova odgođeno. Pa što onda? Onda su ga ubili. Nije me briga što vam je let odgođen. Nisu morali ubiti psa', rekla je Hilary Barry.

Putnici koji su se tijekom Grizzovog bijega nalazili na aerodromu su na društvenim mrežama izrazili žaljenje što je pas morao biti ubijen.

Sin Grizzovog čuvara je na Facebooku napisao da je njegov otac Noel Thorburn duboko potresen Grizzovom smrću, ali da razumije da je smrt psa nastupila zato što nije bilo drugih opcija.

Glasnogovornik grupe za dobrobit životinja SAFE Hans Kriek rekao je da je zgrožen činjenicom da je pas morao umrijeti. 'Pretpostavljam da nisu imali pušku za uspavljivanje. Rekli su da psa pokušavali uhvatiti tri sata, zasigurno su za to vrijeme mogli pribaviti pušku iz aucklandskog zoološkog vrta', rekao je Kriek.

'Bilo je nesmrtonosnih rješenja, ali nisu bili pripremljeni za njih. Očekujemo da će ubuduće biti spremni i za ovakve situacije.'

Grizz se pridružio Sigurnosnim službama zračnog prometa u svibnju prošle godine, a od diplome ga je navodno dijelilo samo šest mjeseci.

Online ankete u Novom Zelandu su pokazale da se većina građana složila s tvrdnjom da je sigurno bilo i nesmrtonosnih rješenja za problem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 15:53