SJEVERNA KOREJA

NOVOGODIŠNJA ČESTITKA KIM JONG-UNA 'Uskoro testiramo interkontinentalni balistički projektil, a onda nam ni najmoćniji neprijatelj neće moći ništa'

Novogodišnje obraćanje Kim Jong Una
 KCNA / REUTERS

Sjeverna Koreja je u "posljednjim etapama pred testiranje interkontinentalnog balističkog projektila", rekao je u nedjelju u novogodišnjem govoru sjevernokorejski čelnik Kim Jong-un.

"U posljednjim smo etapama prije testiranja interkontinentalnog balističkog projektila", rekao je sjevernokorejski vođa u 30-minutnoj poruci koju je prenosila televizija, istaknuvši da je Sjeverna Koreja "stekla status nuklearne sile" 2016.

Sjeverna Koreja od sada je "vojna sila Istoka kojoj čak niti najmoćniji neprijatelj neće moći ništa", rekao je.

Sjeverna Koreja izvela je tijekom 2016. dva nuklearna pokusa i lansirala nekoliko projektila, u sklopu nastojanja da razvije kapacitete za nuklearni napad na SAD.

Analitičari su podijeljeni u pogledu njezinih realnih nuklearnih kapaciteta jer nikada nije uspjela uspješno lansirati interkontinentalni balistički projektil. No, svi se slažu da je jako napredovala u tom smjeru otkako je Kim Jong-un zamijenio svojeg oca, Kim Jong-ila, koji je umro u prosincu 2011.

Visoki dužnosnik američkog ministarstva obrane rekao je prošli mjesec da je Sjeverna Koreja uspjela izraditi projektil s nuklearnom bojevom glavom i lansirati ga, no još ga ne može navesti na metu.

Izjava sjevernokorejskog čelnika mogla bi biti pokušaj da se "izvrši pritisak na (budućeg američkog predsjednika) Donalda Trumpa", smatra Kim Yong-hyun, stručnjak za Sjevernu Koreju na Sveučilištu Dongguk u Seulu.

"To je način da poruči da će, ako SAD nastavi s politikom pritiska na Sjevernu Koreju, ona testirati interkontinentalni projektil u mjesecima koji dolaze", rekao je.

Kim Jong-un, ne spominjući izravno Trumpa, pozvao je SAD da "odluče prekinuti anakronu neprijateljsku politiku prema Sjevernoj Koreji".

Washington je u više navrata poručio da ne dolazi u obzir da Sjeverna Koreja postane nuklearna sila. Trump se u tom pogledu još nije izjasnio.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 07:04