PROBLEM

NUKLEARNA AFERA BRITANSKE PREMIJERKE Theresa May prešutjela skandalozan neuspjeh testiranja nuklearnog projektila? Odletio je prema američkom kopnu...

Theresa May
 Dylan Martinez / REUTERS

LONDON - Neuspješno testiranje prošlog lipnja britanskog nuklearnog projektila Trident bez bojne glave s podmornice, o čemu je pisao Sunday Times, postavlja pitanje zašto premijerka Theresa May nije o tome izvijestila parlament koji je morao glasati o obnovi podmorničke flote.

Prema Sunday Timesu koji se poziva na mornaričke izvore, moguće je da je projektil ispaljen s obale Floride otišao u krivom smjeru, prema američkom kopnu. Bilo je to pokusno testiranje britanskog nuklearnog projektila u četiri godine, a izvedeno je prije nego je May postala premijerka.

List navodi da je May propustila spomenuti neuspjelo testiranje nuklearnog projektila kada je u srpnju uvjerila parlament da odobri 49,5 milijarda dolara za nove podmornice.

Upitana u razgovoru za BBC da li je znala da je testiranje bilo neuspješno, odbijala je dati direktan odgovor. Umjesto toga je kazala da "ima apsolutno povjerenje u projektile Trident" te da se testiranja stalno provode.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:26