OPASNOST OD IZBIJANJA RATA

'Nuklearno oružje u Japanu moglo bi umanjiti sjevernokorejsku prijetnju'

Kim Jong Un
 REUTERS

U trenutku kada Tokio traga za brzim i odlučnim odgovorom na sve rastuću sjevernokorejsku raketnu prijetnju, neki vojni dužnosnici u Tokiju smatraju da je možda došlo vrijeme ponovo razmotriti obećanje Japana da će ostati nenuklearna zemlja te pozvati američki nuklearni arsenal na njezin teritorij.

Japan, jedina zemlja koja je bila izložena nuklearnom napadu, počiva na tri nenuklearna načela kojim se prije pet desetljeća obvezala da neće posjedovati, proizvoditi ili dopustiti nuklearno oružja na svom teritoriju.

"Možda je vrijeme da ta tri načela postanu dva načela", kazao je viši vojni dužnosnik, sugerirajući da bi se mogao dopustiti ulazak nuklearnog oružja na teritorij Japana.

"Pozvati američki nuklearni arsenal bi bio pokušaj da se prodrma Kinu, jedinog važnog sjevernokorejskog saveznika, da učini više na zauzdavanju svog susjeda kako bi se pokazalo da postoje posljedice za sjevernokorejske provokacije i destabilizaciju regije", rekao je dužnosnik koji je želio ostati anoniman.

Bivši japanski ministar obrane Shigeru Ishiba izazvao je kontroverzu kada je pitao da li Japan može očekivati zaštitu pod američkim nuklearnimkišobranom i istovremeno zadržati spomenuta tri načela.

"Da li je u redu da o tome uopće ne raspravljamo"?, zapitao je Ishiba u televizijskom intervjuu.

U svojoj predsjedničkoj kampanji, Donald Trump je izgrdio Japan i Južnu Koreju da ne izdvajaju dovoljno za svoju obranu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:30