ODLAZI IZ BIJELE KUĆE

OBAMA UPUTIO SVOJ POSLJEDNJI TELEFONSKI POZIV KAO PREDSJEDNIK ŠEFU NEKE DRUGE DRŽAVE 'Sasvim je razumljivo koga sam odlučio nazvati'

 REUTERS

Američki predsjednik u odlasku Barack Obama nazvao je u četvrtak njemačku kancelarku Angelu Merkel kako bi joj zahvalio na osmogodišnjem "prijateljstvu i partnerstvu", dan uoči polaganja prisege Donalda Trumpa koji je bio veoma kritičan prema potonjoj.

"(Američki) predsjednik je istaknuo kako je sasvim razumljivo da njegov posljednji poziv bude upućen kancelarki Merkel", priopćila je Bijela kuća.

U priopćenju američke administracije navodi se da je Obama zahvalio njemačkoj čelnici na "njezinu snažnom, odvažnom i stabilnom vodstvu".

Obama i Merkel su u tom razgovoru istaknuli kako je "tijesna suradnja Washingtona i Berlina te Sjedinjenih Država i Europe presudna kako bi se osigurale čvrste prekoatlantske veze". U razgovoru za njemački Bild i britanski The Times, Donald Trump je politiku prihvata migranata njemačke kancelarke nazvao "katastrofalnom" i ocijenio da je Velika Britanija "s pravom" napustila EU u kojemu, drži, vlada Njemačka.

Američki državni tajnik na odlasku John Kerry odmah je reagirao nazivajući te izjave "neprimjerenim" i ocijenivši da nije dobro "upletati se tako izravno u stvari drugih zemalja".

Obama je u prigodi svog posljednjeg posjeta Berlinu u studenom odao veliko priznanje Merkel koju je nazvao "izvanrednim partnerom". "Da živim ovdje, da sam Nijemac i da trebam glasovati, mogao bih joj dati svoj glas", dodao je.

Kancelarka je nakon toga najavila da će se kandidirati za četvrti mandat.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 20:08