AKCIJA SPAŠAVANJA

OČI CIJELE DRŽAVE UPERENE U SPAŠAVANJE JEDNE DJEVOJČICE Dvodnevnoj drami ne nazire se kraj, malenoj Fridi iz ruševina viri samo ruka

 
 youtube screenshot, Profimedia

Najmanje jedna djevojčica živa je pod ruševinama, rekao je šef vojne spasilačke ekipe José Luis Vergara pred ruševinama osnovne škole “Enrique Rebsamen”. Ukliještena ostacima zgrade, djevojčici je van virila samo ruka.

Dvanaestogodišnja Frida Sofía dala je signal spasiocima: kad su pitali je li živa, pomaknula je prste. Dva učenika i jedan učitelj javili su se SMS-om svojim obiteljima pa se spasioci nadaju da će i njih uspjeti izvući. Jedna lokalna postaja javila je da je mala Frida Sofía rekla spasiocima da su u njezinoj blizini dva učenika, ali ne zna jesu li još živi. Najmanje 25 osoba poginulo je u urušavanju te škole, a među njima i 21 dijete.

Drugi dan u akciju spašavanja uključili su se meksički marinci i ekipa Crvenog križa. U potragu za preživjelima u školi uključeno je 500 vojnika i 200 specijalca. Ručno se uklanjaju komadi betona, a uz pomoć termalnih, zvučnih i toplinskih senzora pokušava se pronaći preživjele.

Termalnim senzorima do poslijepodnova utvrdili su prisutnost dviju živih osoba, među kojima je vjerojatno i 12-godišnja Frida Sofía. “Živi su! Živi!” vikao je dobrovoljac Enrique García kad je otkrio tragove života, javlja BBC.

Djevojčica je spas pronašla ispod jednog stola, a spasitelji iskreno priznaju da nemaju pojma kako će doći do nje.

Vojska pomaže

Na jednom je mjestu čuo kako netko udara po zidu više puta, a na drugom su se do površine probili svjetlosni signali. Spasilačke ekipe nisu obustavile rad usprkos kiši koja je navečer počela padati i opasnosti od novog urušavanja zgrade u kojoj bi i sami mogli stradati, prenosi CNN. Stotine dobrovoljaca, vojnika i liječnika uključeno je u operaciju spašavanja na mjestu rušenja osnovne škole.

Od potresa u utorak oko 13 sati traje dramatična akcija spašavanja učenika iz ruševina te škole. Spasioci napreduju sporo kako ne bi izazvali urušavanje šute i tako ugrozili živote potencijalnih preživjelih.

50 spašenih

Potres magnitude 7,1 najsnažniji je od onoga iz 1985. koji je odnio nekoliko desetaka tisuća života. Do poslijepodnova iz ruševina je izvučeno više od 50 preživjelih. U glavnom gradu Ciudad de Méxicu potres je srušio 39 zgrada, poginule su 102 osobe, a najmanje 135 izgubilo ih je život u drugim saveznim pokrajinama.

U glavnom gradu je iz ruševina spašeno 52 ljudi. Stradalo ih je najmanje 245, izjavio je gradonačelnik Méxica Miguel Ángel Mancera. Još 16 škola u glavnom gradu ozbiljno je oštećeno u potresu. Da broj žrtava nije bitno veći, treba zahvaliti strožim graditeljskim normama, uvedenim nakon potresa 1985. godine.

U Meksiku je proglašena trodnevna žalost. Predsjednik Enrique Peña Nieto pozvao je sve da pomognu spasilačkim ekipama. “Važno je za ljude da budu dio ove grupne akcije”, poručio je predsjednik. Škole ne rade, a otkazane su i nogometne utakmice ovaj vikend.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 02:46