AKCIJA OD NORVEŠKE DO ŠPANJOLSKE

OPASAN INCIDENT U ZRAKU Dva ruska Tupoljeva preletjela gotovo pola Europe i natjerala čak četiri članice NATO-a da dignu svoje lovce

 Francusko ministarstvo obrane

Čak četiri europske države bile su prisiljene podići svoje borbene zrakoplove nakon što su dva ruska bombardera preletjela iznad kontinenta.

Velika Britanija, Norveška, Francuska i Španjolska presrele su dva Tupoljeva TU-160 koji su preletjeli iz smjera Norveške prema Španjolskoj i natrag, i to u vrijeme kada raste napetost između Zapada i Rusije.

Španjolski mediji javljaju kako NATO-ove snage sve češće presreću ruske bombardere, a kako je ova operacija obavljena najjužnije dosad.

Francusko ministarstvo obrane

Incident se dogodio 22. rujna, no javnost je za njega doznala tek nedavno kada je o tome obavijestilo francusko ministarstvo obrane.

U izvješću stoji kako je Norveška prva zapazila ruske bombardere i presrela ih F-16 lovcima te ih otpratila do sjevera Škotske.

Britansko ratno zrakoplovstvo tada je poslao Eurofighter Typhoon koji su presreli avione kao mjeru opreza, no ni u jednom trenutku, izvijestio je RAF, Rusi nisu ušli u njihov zračni prostor.

Francusko ministarstvo obrane

Ruski bombarderi tada su proletjeli zapadno od Irske te su ih preuzela sva francuska lovca Rafale 100 kilometara od Bretanje, izvijestilo je francusko ministarstvo obrane. Dva druga lovca nadzirala su situaciju dok su bombarderi letjeli prema jugu.

Naposlijetku Španjolska je poslala dva lovca F-18 kako bi presreli ruske avione sjeverno od Bilbaa. bombarderi su se tada zaokrenuli i krenuli natrag istim pravcem. Daljnjih presretanja nije bilo.

Francusko ministarstvo obrane

Island se kasnije požalio Rusiji da su dva Tupoljeva proletjela preblizu civilnog aerodroma istog tog dana.

Ministarstvo vanjskih poslova izvijestilo je kako su bombarderi letjeli između 1800-2700 metara ispod aviona koji je letio iz Reykjavika prema Stockholmu.

Ruski odnosi sa zapadom zahladili su nakon što je SAD suspendirao pregovore s Rusijom o prekidu vatre u Siriji, optuživši Moskvu da ne poštuje svoje obveze da će prekinuti borbe i osigurati dostavu humanitarne pomoći.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 23:22