MAĐARSKA

ORBAN U STRAHU: NAPADA GA ČOVJEK KOJI GA NAJBOLJE POZNAJE Išli su zajedno u srednju školu, u politici bili kao prst i nokat, a onda se sve izokrenulo

 Reuters

- Sreli smo se samo dva puta, na javnim skupovima, i tada smo razgovarali. Postoji jedna stvar oko koje se slažemo: Mađarska mora ponovno postati demokratska zemlja - rekao je Gábor Vona, lider mađarske radikalno desne stranke Jobbik, na upit o svojim kontaktima s Lajosem Simicskom.

No čini se da nije baš govorio istinu do kraja. Jer, Simicska je već uložio znatan novac u kampanju kako bi Jobbik stekao što bolju startnu poziciju prije parlamentarnih izbora koji će se održati iduće godine. A na njima Viktor Orbán, čelnik stranke Fidesz, silno želi i treću pobjedu kako bi potvrdio svoju nepobjedivost.

Od početka

No nisu toliki problem Jobbik ni Vona, nego Simicska. Riječ je o jednom od najbližih Orbánovih suradnika, poznaju se još od srednje škole i zajedno su krenuli u formiranje Fidesza kad se jasno vidio kraj komunizma. Bili su nerazdvojni par - kad je Orbán prvi put pobijedio na izborima 1998. godine, Simicska je dobio važnu poziciju unutarnje revizije i tada je polako počelo formiranje njegova poslovnog carstva. Poraženi su 2002., ali su se punih osam godina spremali i 2010. odnijeli dvotrećinsku pobjedu.

Tada je Simicska već imao solidan biznis koji je naglo počeo rasti jer je dobivao značajnu količinu javnih poslova, pa se upustio i u medije te osnovao tvrtku za oglašavanje. Viktor Orbán bio je zadovoljan jer je njegov prijatelj brinuo da svi koji trebaju, budu financijski zbrinuti, a on je vodio politiku. No onda je partner iz sjene postao prejak, Simicska je postavio mnogo svojih ljudi u državni i partijski aparat i oni su njega, a ne Orbána, doživljavali kao dobrotvora. Orbánu je sinulo da bi ga Simicska bez većeg problema mogao smijeniti. Orbán je krenuo u protunapad, a Simicska postao persona non grata. Ubrzo su presahnuli i poslovi s državom, no bivši premijerov prijatelj odlučio je da neće stajati prekriženih ruku.

Bijes javnosti

Okrenuo se Jobbiku i odlučio im maksimalno pomoći da zatresu Orbánovu vlast.

Orbán se još dobro drži prijeteći javnosti dolaskom migranata i tvrdeći kako je samo on brana između “zlog Bruxellesa” i mađarskog naroda.

No i ta retorika gubi na snazi, posebno kako u javnost izbijaju informacije o korupcijskim aferama u koje su uključeni članovi stranke i vlade.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:26