NAPAD NA RIJAD

OTKRIĆE KOJE BI MOGLO ZAPALITI ARAPSKO BURE BARUTA Američki general: 'Znamo tko je proizveo projektil koji je iz Jemena ispaljen na Rijad!'

Lansiranje projektila prikazala je i jemenska televizija Al Masirah, koja podržava Hutije
 REUTERS

Balistički projektil kojeg su jemenski pobunjenici ispalili na glavni grad Saudijske Arabije bio je proizveden u Iranu, i na sebi je imao 'Iranske oznake', izjavio je zapovjednik američkih zračnih snaga na Bliskom Istoku, prenosi Independent.

Podsjetimo, Saudijska Arabija oborila je 4. studenog balistički projektil ispaljen na zračnu luku kralj Khalid pored glavnog grada Rijada. Jemensko ministarstvo obrane, pod kontrolom pobunjenih Hutija, tada je napad proglasilo uspjehom, te objavilo kako je korišten projektil Burqan 2H, jemenske izrade.

No, general potpukovnik Jeffrey L. Harrigian, iz stožera Američkog ratnog zrakoplovstva u Kataru, na tiskovnoj konferenciji u Dubaiju izjavio je kako je projektil proizveden u Iranu, te je na sebi imao iranske natpise.

General Harrigian rekao je kako saudijske službe istražuju kako je projektil prokrijumčaren u Jemen, nakon što je saudijsko ministarstvo vanjskih poslova već objavilo da su među ostacima projektila našli 'dokaze da ga je proizveo iranski režim'.

Jemen se od 2015. nalazi pod kontrolom pobunjenika Hutija, koji su srušili međunarodno priznatu vladu. Saudijska Arabija predvodnik je koalicije zaljevskih država koja se bori protiv Hutija, dok pobunjenici dobivaju podršku od Irana.

Otkriće o porijeklu projektila kojim je gađan glavni grad Saudijske Arabije moglo bi dodatno zaoštriti ionako napete odnose između te dvije države koje za sada ratuju samo neizravno, podržavajući sukobljene strane na teritoriju Jemena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 22:41