REPORTAŽA REUTERSA

OVAKO IZGLEDAJU LOKALNI IZBORI U PUTINOVOJ RUSIJI 'Bili smo na biralištu cijeli dan. Ušlo je samo 256 ljudi, a na kraju su izbrojali 1867 glasova'

Sergej Ljutkov trpa listiće u glasačku kutiju na glasačkom mjestu 333
 REUTERS

Reutersovi reporteri bili su prisutni na lokalnim izborima koji su se održali ove nedjelje u Rusiji, a njihova opažanja ukazuju na raširenu praksu izbornih nepravilnosti u toj državi.

Na glasačkom mjestu 333, u gradu Vladikavkazu, reporteri su tokom cijelog dana prebrojali 256 glasača koji su pristupili glasovanju. Kada su proglašeni službeni rezultati, prve brojke govorile su o izlazu 1.331 glasača, no ubrzo su revidirane na 1.867 glasača.

Radi se o više od sedam puta većem broju zabilježenih glasova nego što je Reuters izbrojao glasača. Ukupno 73 posto glasova dobila je stranka Vladimira Putina Ujedinjena Rusija, koja je i odnijela pobjedu na gotovo svim glasačkim mjestima.

Izborni povjerenici rekli su kako je njihovo prebrojavanje bilo točno, te da ne postoje nikakve diskrepancije.

Reutersovi reporteri u nedjelju su bili na šest izbornih mjesta diljem Rusije, i na svih šest mjesta izbrojali su manje glasača nego što je na kraju bilo glasova.

Na glasačkom mjestu 333, gdje su se birali zastupnici za regionalni parlament Sjeverne Osetije, pomoćnik jednog od zastupnika prošlog saziva ubacio je oko deset glasačkih listića u kutiju.

Došao je u ranim jutarnjim satima, a reporterima se predstavio kao Sergej Ljutikov, te im je u jednom trenutku ćak i potvrdio svoj identitet tako što im je dao svoju putovnicu na uvid.

- Moramo osigurati 85 posto za Ujedinjenu Rusiju. Inače će nam Car prestati slati novac, kazao je. Kasnije je, pak, počeo prijetiti reporterki da će joj razbiti mobitel ako ne izbriše sve njegove fotografije.

Njegovo ponašanje promatrala je Jelena Kadonova, čelnica izborne komisije za izborno mjesto 333. Kada ju je reporterka upitala za Ljutikovo ponašanje, rekla je: 'Nemam što komentirati. Nisam ništa vidjela.'

Jedan reporter Reutersa pratio je djelatnike izborne komisije koji osiguravaju glasanje kod kuće za starije i nemoćne. Iako po zakonu komisija dolazi kod kuće samo na izričit zahtjev glasača, reporter je primjetio kako je nekoliko ljudi reklo da uopće nisu zatražili glasanje od doma.

Izborni službenici u većinu su domova ušli bez kucanja. U jednoj kući su zatekli muškarca u šezdesetim godinama kako puši u dvorištu.

- Prvo mi izgradite put a onda ćemo pričati, rekao je službenicima i pokazao na prilaz svojoj kući. Rekao je kako ih nije zvao, no svejedno je glasao. Službenici su rekli reporteru kako je 'vjerojatno neki rođak ili susjed predao zahtjev u njegovo ime'.

Tokom dva sata mobilnog glasanja, službenici su prikupili 14 ispunjenih listića. Kada su stigli do izbornog mjesta, predali su ih 18.

Službenik koji je prikupljao glasove izjavio je kako je taj broj točan. Čelnik izbornog povjerenstva na glasačkom mjestu 618, Ljubov Gruško, rekao je: 'Razlika u brojevima je provokativno pitanje, nećemo raspravljati o tome.'

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 05:31