PROBLEMI S KOMPJUTORIMA

'OVO JE NEŠTO NOVO, DOSAD NEVIĐENO' Računalni eksperti zatečeni najnovijim kibernetičkim napadom, imaju i poruku za sve korisnike u Hrvatskoj

 Ilustracija / Profimedia, Alamy

Novi cyber napad koji se u utorak počeo širiti svijetom još je jedan u nizu poput onog "wannacry" od prije par mjeseci, a kompanije koje se bave sigurnosnim softverom korisnicima savjetuju više edukacije, opreza u radu s računalima i nadogradnji softvera, doznaje se iz kompanija Kaspersky Lab i Microsoft Hrvatska.

Naglašavajući za Hinu kako je takve napade vrlo teško predvidjeti, direktor Kaspersky Laba za istočnu Europu Dragan Martinović, poručuje da kompanije koje se bave sigurnosnim rješenjima, uključujući i Kaspersky, rade sve što je trenutno moguće da posljedice takvih napada budu što manje.

Kaspersky Lab jedna je od najjajčih globalnih tehnoloških kompanija-specijalista za sigurnosni softver, a Martinović, u čijem je djelokrugu i Hrvatska, u povodu tih napada upozorava na važnost edukacije i zaštite računala.

- Za sve nas potrebno je više edukacije, kao i da svi budemo malo oprezniji kod rada s računalima i u nadgradnji produkata s najnovijim tehnologijama koji brinu za borbu protiv virusa i 'malvera' s tehnološke strane - ističe Martinović.

Prenosi pritom i izjave Kaspersky Laba od 27. lipnja oko najnovijeg napada, u kojima se navodi da analitičari te kompanije, koja posluje gotovo u cijelom svijetu, istražuju novi val napada koji ciljaju organizacije širom svijeta.

- Naši preliminarni zaključci upućuju na to da to nije varijanta Petya ransomwarea, kao što je objavljeno, već da je riječ o nečemu novome što se do sada nije vidjelo. Malih sličnosti ima s Petyom, ali je sada vidljiva i sasvim drugačija funkcionalnost pa ga stoga nazivamo ExPetr - kažu iz Kaspersky Laba dodajući kako je njihova telemetrija pokazala da je napadom do sada zahvaćeno oko dvije tisuće korisnika.

Najugroženije su organizacije u Rusiji i Ukrajini, a registrirali su i napade u Poljskoj, Italiji, Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Francuskoj, SAD-u te nekoliko drugih zemalja.

- Čini se da je to složeni napad, koji uključuje nekoliko vektora kompromisa, a možemo potvrditi da su kriminalci upotrijebili modificirane EternalBlue i EternalRomance eksploatacije za širenje unutar korporativne mreže - iznose iz te kompanije.

Savjeti tvrtkama: Ažurirajte Windows softver

Svim tvrtkama savjetuju da ažuriraju svoj Windows softver te da se korisnici sustava Windows XP i Windows 7 mogu zaštititi instaliranjem MS17-010 sigurnosnim 'zakrpama'.

- Također savjetujemo svim organizacijama da osiguraju sigurnosnu kopiju, jer se pravilno i pravovremeno sigurnosno kopiranje vaših podataka može koristiti za vraćanje izvornih datoteka nakon gubitka podataka - poručuju iz Kaspersky Laba.

Slično savjetuju korisnicima i iz tvrtke Microsoft Hrvatska, iz koje na upit Hine ističu da njihovi timovi globalno pokušavaju pomoći korisnicima.

- Microsoft antivirusni softver otkriva i štiti od ovog ransomwarea. Naša početna analiza pokazala je da ransomware koristi više tehnika za širenje, uključujući i one koje su već riješene sigurnosnim ažuriranjem (MS17-010), koje je prethodno osigurano za sve platforme od Windows XP do Windowsa 10. Nastavljamo istraživati i naši timovi za podršku u cijelosti su mobilizirani i angažirani na globalnoj razini kako bismo pomogli korisnicima koji su doživjeli cyber napade - ističu iz Microsofta Hrvatska.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 23:54