LIU XIAOBO

'OVO JE POLITIČKO UBOJSTVO, VLAST JE POKAZALA SVOJE PRAVO LICE' Kinezi s robije pustili nobelovca kako bi umro od teške bolesti

Liu Xiaobo
 REUTERS

Dobitnik Nobelove nagrade za mir Liu Xiaobo pušten je iz zatvora, što je vijest koja je davno trebala biti objavljena. No, ne s dodatkom koji je uz nju došao: Liu izlazi iz zatvora jer mu je dijagnosticiran rak jetre u terminalnoj fazi. I ne izlazi iz zatvora, nego je samo prebačen u bolnicu.

O tome nije izvijestila službena agencija Xinhua, nego je Liuov odvjetnik Mo Shaoping o tome izvijestio AP pa je vijest u času obišla svijet.

Subverzija države

Liu (61) je najpoznatiji politički zatvorenik u Kini koji je 2009. osuđen na 11 godina zatvorske kazne jer je dokazano da je poticao na subverziju države, a sudjelovao je u pisanju i raspačavanju Povelje '08. koja poziva na demokraciju u Kini. Njegovo disidentstvo svoje korijene vuče još od prosvjeda na trgu Tienanmen 1989. godine koji su ugušeni u krvi.

Dakle, kao i Sokrat, nije vjerovao u bogove u koje vjeruje država te je uvodio neke nove bogove, a svime time je i kvario mladež. Takvo što nije trpjela ni demokratska Atena, pa neće sigurno ni Srednje kraljevstvo, preciznije Narodna Republika Kina koja ima sustav smjene na vrhu vlasti, ali samo personalne - vlast ostaje čvrsto u rukama Komunističke partije.

Zbog utamničenja Liua Odbor za dodjelu Nobelove nagrade za mir u Oslu nije 2010. godine morao dugo razbijati glavu (iako je sasvim jasno da odluka nija bila tako lako donesena): laureat je Liu, a nagrada nije dodijeljena, nego je na svečanosti bio prazan stolac. Pekingu ne samo da nije padalo na pamet da pusti Liua ili nekog od njegove obitelji da primi nagradu, nego je zaprijetio i prekidom odnosa s Norveškom ako se odluka ne povuče. Norveška je ozbiljna i bogata zemlja koja se nije dala ucjenjivati, nagrada je dodijeljena praznom stolcu, situacija s Liuom i njegovom obitelji nije se popravila ni nakon smjene na vrhu vlasti, a Peking je odnose zamrznuo.

An undated file, Image: 52912182, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Newscom
Profimedia, Newscom
Liu Xiaobo

I dalje je vrlo malo podataka o tome što se točno događa s nobelovcem, nije poznato ni tko brine za njegovo liječenje, a odvjetnik vjeruje da su vlasti konačno dopustile supruzi zatočenika, Liu Xia, da otputuje u grad Shenyang gdje se njezin suprug liječi. Naime, Liu Xia je bila u kućnom pritvoru, iako protiv nje nije bila podignuta optužnica.

Vlasti su se nastavile prema slučaju Liu ponašati kao da on ne postoji. Geng Shuang, glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova, rekao je da nije upoznat s najnovijim razvojem događaja u slučaju Liua. Kineske skupine koje se bore za zaštitu ljudskih prava snažno su uzdrmane informacijom te ističu kako je to "udarac kineskom pokretu za demokraciju jer je tako mnogo ljudi s punim pravom polagalo jako mnogo nade upravo u njega".

"Demokracija"

Prije dva mjeseca Norveška je uspjela odmrznuti odnose s Kinom tijekom posjeta premijerke Erne Solberg kad je potpisan niz sporazuma. A sve je to bila posljedica norveškog obećanja u prosincu prošle godine da će respektirati kineski suverenitet i teritorijalni integritet. Dakle, više neće davati Nobelovu nagradu ljudima koji smatraju da bi Kina trebala uvesti demokraciju. Jer, kako je to lijepo jučer prenijela Xinhua, predsjednik Xi Jinping je rekao da je za Hong Kong najbolje rješenje "jedna zemlja, dva sustava". Iako se i u Hong Kongu tvrdi da i oni sve više postaju dio jednopartijskog sustava.

'Ovo je političko ubojstvo'

Vijest o potezu kineskih vlasti da Liua puste na slobodu u trenutku kada je njegova bolest ušla u terminalnu fazu izazvala je niz reakcija aktivista u Kini i šire, piše Guardian:

- Ovo je naprosto političko ubojstvo, ovako se Komunistička partija odnosi prema neprijateljima, ovako čovjek zatvoren zbog svojih stavova i savjesti umire izvan ćelije - rekao je aktivist Hu Jia koji je prije surađivao s Liuom i poznavao ga duže od desetljeća.

- Bio sam zatvorenik u Kini. Zdravstveni tretman je užasan i siguran sam da se kinesko vodstvo nadalo ovakvom ishodu - rekao je.

O slučaju se oglasio i Norveški odbor za dodjelu Nobelove nagrade, što je prilično rijetko za tu instituciju:

- Liu Xiaobo se neprekidno borio za demokraciju i ljudska prava u Kini i platio je zbog toga visoku cijenu. Kineske vlasti snosit će veliku odgovornost ako mu je bio uskraćen nužni medicinski tretman zbog toga što je bio u zatvoru, navodi se. (JL)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 19:51