KORUPCIJA, PRONEVJERE I UBOJSTVA

PAD MOĆNE GENERACIJE Bili su nedodirljiva zlatna mladež, uživali u luksuznim vilama, vozili bijesne aute, a sad se u strahu pitaju: Tko je sljedeći?

 
Ali Bongo, Karim Wade i Duduzane Zuma,
 Reuters

Biti dijete moćnog vladara nekad je značilo uživati u svim životnim čarima, neodmjereno i bezbrižno. No, danas se među zlatnu mladež Afrike uvukla bojazan: tko je sljedeći? Do jučer nedodirljivi, nestašni sinovi i kćeri predsjednika danas su na naslovnicama novina ili čak u sudnicama gdje se moraju hrvati s optužbama za korupciju, pronevjeru, iznudu.

Duduzane Zuma imao je samo 26 godina 2008. kad je imenovan u upravu kompanije Sahara u vlasništvu braće Gupta, južnoafričke obitelji indijskoga podrijetla. Gupte su se doselili u JAR 1993. S kompjutora su se proširili na rudnike zlata i medije, i danas su među najbogatijima u Južnoafričkoj Republici. Godinu dana prije Duduzaneov otac Jacob Zuma postao je predsjednik Afričkog nacionalnog kongresa, a 2009. predsjednik Južnoafričke Republike. Jacob Zuma ima 21 dijete iz šest brakova.

E-mailovi

Danas 35-godišnji Duduzane već je bogat čovjek. Ne misle svi da je to normalno. Jedna antikorupcijska udruga prošli je mjesec podnijela prijavu protiv Duduzanea zbog reketa, iznude, pronevjere i izdaje zemlje, tvrdeći da je Guptama i sebi omogućio bogaćenje zahvaljujući očevu utjecaju. Duduzane je bio ključni posrednik između Gupta i svoga oca, tvrde tužitelji. U poslovno carstvo Indijaca ušao je kao najobičniji pripravnik, da bi mu karijera doživjela strelovit uzlet. Prošli je tjedan dao intervju u kojemu tvrdi da je naporno radio kako bi se uspeo do vrha kompanije. “Ne mislim da su oni nešto tražili od mene. Ja sam im se sviđao, kao što su se oni sviđali meni”, objasnio je BBC-ju.

Antikorupcijska udruga OUTA prijavila je za korupciju njega i trojicu braće Gupta - Atula, Ajaya i Rajesha. Južnoafrički antikorupcijski ombdusman lani je optužio Duduzanea da je bio prisutan na sastanku na kojem je Ajay Gupta ponudio 45 milijuna dolara mita pomoćniku ministra financija. U posljednjih nekoliko mjeseci u javnost je iscurilo više e-mailova koji teško optužuju oca i sina Zumu. Prema e-mailovima, Gupte su platili Duduzaneu vjenčanje, financirali mu odmore i pomogli u kupnji nekretnina. Kad je 2014. Duduzane slupao Porsche, prva osoba koju je nazvao bio je Rajesh Gupta. Sa zakonom se hrva i tata Zuma: optužen je po 800 točaka za korupciju, prenosi britanski Independent.

Plejboj

Portal France24 nabrojio je nestašne sinove i kćeri koji su se našli na udaru zakona. Francuska je istraživala tragove bogatstva članova obitelji afričkih vladara Konga, Gabona i Ekvatorijalne Gvineje. Teodorinu Obiangu (48), najstarijem sinu predsjednika Ekvatorijalne Gvineje Teodora Obianga, sudi se u odsutnosti. Obiang stariji preuzeo je vlast 1979. pa je najdugovječniji afrički vladar. Teodora mlađega, poznatijega kao Teodorin, otac je imenovao ministrom poljoprivrede pa potpredsjednikom. Teodorin je poznat kao plejboj. Optužen je da je na nezakonit način stekao bogatstvo u Francuskoj: tu su umjetnička djela, luksuzni automobili i zgrada u Parizu procijenjena na čak 107 milijuna eura. Ili 200 milijuna ako uračunate Renoira i Degasa po zidovima te pozlaćene slavine u kupatilu. Sin vladara zemlje od samo 1,5 milijuna stanovnika u vlasništvu ima stanove i kuće u Cape Townu, Buenos Airesu i Londonu, vilu u Kaliforniji, privatni avion vrijedan 38 milijuna dolara. Aute voli još i više: ima Bugatti, dva Bentleyja, Lamborghini Murciélago, više Ferrarija... Tužiteljstvo traži za Teodorina tri godine zatvora i 30 milijuna eura kazne. Presuda se očekuje 27. listopada.

Kći bivšeg predsjednika Konga, Julienne Sassou-Nguesso, za tri milijuna eura kupila je stan u prestižnom pariškom predgrađu Neuilly-sur-Seine. Još 5,34 milijuna eura Julienne i muž uložili su u renoviranje stana. I oni su pod istragom.

Sin bivšeg senegalskog predsjednika Karim Wade osuđen je 2015. na šest godina zatvora, plus plaćanje kazne od 210 milijuna eura. Nakon što je odslužio tri godine zatvora, pomilovao ga je sadašnji predsjednik Senegala. Karim živi u Kataru.

Satovi i nakit

Francuzi su istraživali imovinu članova obitelji pokojnoga gabonskoga predsjednika Omara Bonga. U sklopu istrage lani su naredili zapljenu imovine tvrtke SCI Emeraude koja u vlasništvu ima luksuzni stan u prestižnom pariškom 16. arondismanu i vilu u Nici. Omar Bongo umro je 2009., nakon 40 godina vladanja. Naslijedio ga je sin Ali Bongo. Organizacija Transparency International 2009. navela je da obitelj pokojnog predsjednika ima najmanje 33 stana i kuće u Francuskoj. Primjerice, kći Pascaline, koju je otac bio imenovao ministricom vanjskih poslova, navodno u Parizu ima tri stana. Samo na satove i nakit Pascaline je 2006. i 2007. potrošila 1,64 milijuna dolara.

Srednjoafrička Republika upravo priprema proces protiv Jean-Francisa Bozizéa, sina bivšeg predsjednika koji je srušen u državnom udaru 2013. godine. Skrivao se u Francuskoj, ali se iznenada pojavio u domovini gdje ga optužuju za pronevjeru javnog novca te za sudjelovanje u ubojstvu i mučenju. U Egiptu su dva sina Hosnija Mubaraka, Gamal i Ala, optuženi za pronevjeru deset milijuna eura. U siječnju 2016. osuđeni su na tri godine zatvora i 15 milijuna eura kazne.

Predsjednikova kći najbogatija je žena na afričkom kontinentu

Isabel dos Santos (44) je časopis Forbes proglasio najbogatijom ženom Afrike, s bogatstvom od 3,5 milijardi dolara. Kći Joséa Eduarda dos Santosa, koji vlada Angolom od 1979., optužena je da je od oca dobila ugovor o gradnji brane Caculo Cabaça za 4,5 milijardi dolara. To je pet posto BDP-a Angole, iznos jednak godišnjem proračunu te zemlje za obrazovanje.

José Eduardo je 4. kolovoza, nedugo prije nego što će se oprostiti od dužnosti predsjednika nakon 38 godina vlasti, položio kamen temeljac za branu. Caculo Cabaçu formalno gradi jedna od najpoznatijih kineskih građevinskih korporacija, no nedavno je otkriveno u seriji objavljenih e-mailova da je 40 posto konzorcija koji je pobijedio na natječaju za gradnju brane u rukama predsjednikove kćeri Isabel. Brana se gradi zahvaljujući kreditu Industrijske i trgovinske banke Kine, prenose zapadni mediji.

Kada bude sagrađena nakon pet godina, brana na rijeci Kwanzi bit će 100 metara visoka i 520 metara duga. Stvorit će umjetno jezero dugo 16 kilometara i proizvoditi električnu energiju dovoljnu za elektrifikaciju dva milijuna domova. Isabel je na čelu državne naftne kompanije Sonangol. Među ostalim, vlasnica je 25 posto udjela u u najvećem provideru mobilne telefonije u zemlji te 42 posto udjela u Banco OIC-u. Isabel je kupovala svašta po Portugalu, gdje je vlasnica udjela u naftnoj kompaniji i četvrtoj po veličini banci u zemlji. Ured Eduarda dos Santosa demantirao je sve optužbe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 20:40