SLOŽENA OPERACIJA

PALESTINCI IMAJU DOKAZE Agenti Mossada likvidirali su vojnog eksperta koji je podržavao Palestinu. Pogledajte čijim su se putovnicama koristili!

 
Ubijeni Muhamed Zawahri
 Facebook

U aktualnim se globalnim odnosima Bosna i Hercegovina najčešće povezivala s radikalnim islamizmom kako zbog vehabija koji su ostali u toj zemlji nakon rata izazvanom agresijom Srbije tako i zbog značajnog broja njezinih državljana koji su otišli boriti se u Siriju i Irak na strani terorista. Postoji razumljiva zabrinutost zbog povratka tih boraca iako su ih do sada sigurnosne službe BiH uspješno kontrolirale, a državna tijela donijela zakone kojima se kažnjava odlazak u borbene skupine bilo koje terorističke skupine koja se poziva na islam. Stoga stvarno iznenađujuće djeluje informacija da su putovnice BiH koristili agenti izraelske vanjske tajne službe, poznatog Mossada.

Priču je razotkrio palestinski pokret Hamas, a objavio ju je izraelski dnevni list Haaretz. Hamas je u četvrtak objavio da su Mossadovi agenti, koji su vodili prošlogodišnju operaciju likvidacije Muhameda Zawahrija, stručnjaka za bespilotne letjelice, koristili putovnice BiH. Zawahri - prezime je isto kao i sadašnjeg lidera al-Qaide, ali nije potvrđeno da su u vezi (lider al-Qaide je Egipćanin) je ubijen u Tunisu.

Muhamed Nazzal, član Hamasovog političkog biroa, tijekom konferencije za medije u Beirutu objavio je da je Zawahri mjesecima prije ubojstva bio pod kontrolom Mossada. Riječ je o bivšem pilotu Tunisaira te izuzetno gorljivom podržavatelju Palestinaca još od 1990-ih godina koji je obučavao mlade u upravljanju bespilotnim letjelicama, a i sam ih je proizvodio. Tuniska je vlada nakon ubojstva objavila da sumnja na “strane elemente”, ali nije navela niti jednu zemlju. No, u arapskom se svijetu takvom izjavom definira Izrael. Službeni su tuniski izvori tvrdili da se traga za Belgijcem, ali tuniskog podrijetla.

U slučajevima kad se jave takve optužbe Izrael ih niti potvrđuje niti opovrgava, već samo izjavi kako zadržava pravo da se bori protiv terorizma i izvan svojih granica, čime postiže dvostruki učinak: stječe se dojam da je Mossad odgovoran za akciju, a ako i nije tada takva optužba jača sliku o učinkovitosti djelovanja izraelske vanjske tajne službe.

Iako Hamas tvrdi kako su tek sada završili istragu pa o njoj izvješćuju, sasvim je jasno da nije riječ o slučajnosti. Hamas se našao u vrlo neugodnoj situaciji jer je morao pristati na primirje i suradnju s Palestinskom samoupravom te joj predati kontrolu nad graničnim prijelazima s Egiptom. Sve to zbog izuzetno teške situacije u pojasu Gaze nastale blokadom koju je uveo Kairo, ali i Palestinska samouprava, situacije koja je prijetila pobunom stanovništva i gubitkom vlasti. Otvaraju se tako vrata i mogućim izborima (posljednji su bili 2006. godine), ali Izrael ne pristaje na pregovore s Hamasom dok ne raspusti svoje vojno krilo te se tvorno odrekne borbe protiv postojanja židovske države.

Ova objava potvrđuje stavove Izraela da Hamas nije od vuka postao ovca jer snažna struja u toj organizaciji i dalje čuva odnose s Iranom: ubijeni Zawahri je radio i za libanonski šijitski pokret Hezbolah, koji uživa punu podršku Teherana. Stoga je Beirut izabran kao mjesto objave što pak dodatno komplicira stanje u toj državi čiji je premije Saad Hariri u Saudijskoj Arabiji, a zemlja je u krizi koja bi mogla eskalirati. Pa je Teheran pokazao da i dalje može preko Hamasa projicirati svoje interese.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:54