PANIKA NA DARK WEBU

Pao je AlphaBay, potom i Hansa, rijeke prestrašenih klijenata slijevaju se prema Dream Marketu

Alexandar Cazes i Sunisa Thepsuwan

U srijedu 5. srpnja tajlandska policija u Bangkoku je, na zahtjev američkih vlasti, u istražni zatvor privela Alexandera Cazesa, neuobičajeno rasipnog Kanađanina, pod sumnjom da je upravo on glavni administrator AlphaBaya, jedne od najvećih tržnica internetskog podzemlja (dark web).

Tjedan dana kasnije Cazesa je zatvorska straža pronašla kako visi obješen o ručnik u zatvorskoj ćeliji Centra za suzbijanje narkotika, gdje je čekao izručenje SAD-u. Smrt je proglašena samoubojstvom, s mutnim objašnjenjem da se ubio “iz straha pred izručenjem pravosudnom sustavu SAD-a”, i slučaj Cazes za tajlandske je vlasti time završen.

Nekoliko tjedana kasnije američko Ministarstvo pravosuđa (Department of Justice) objavilo je da je zatvorilo AlphaBay te da je Cazes dulje od dvije godine iz Tajlanda upravljao poslovanjem online tržnice na kojoj se moglo kupiti “sve što se ne smije” - od heroina, preko ukradenih identiteta ili lažnih brendova, do oružja i ljudi otetih da bi kao robovi radili u industriji seksa. AlphaBay je, prema procjenama, imao više od 200.000 stalnih klijenata, a njegovih dvadesetak zaposlenih uspješno je sve do zadnjeg dana servisiralo četrdesetak tisuća stalnih prekupaca i posrednika širokom ponudom - s više od 350.000 “proizvoda”. Za usporedbu - najveće dosad zatvoreno crno tržište interneta, Silk Road (zatvoren je u velikoj policijskoj akciji 2013.), u svojoj je ponudi imalo 14.000 proizvoda.

Zapljena servera

Samo Cazes je tijekom posljednje dvije godine zgrnuo nešto više od 23 milijuna dolara. AlphaBay je korisnicima bio dostupan putem Tora, svojevrsne paralelne mreže, nevidljive standardnim internetskim tražilicama.

Američki glavni državni odvjetnik Jeff Sessions gašenje AlphaBaya proglasio je završetkom najveće i najvažnije kriminalističke istrage godine, kojom je srušeno povijesno najveće crno tržište interneta i, u nizu zapljena servera u više zemalja na nekoliko kontinenata, zaustavljeno jedno od najvećih globalnih tržišta narkotika i zaleđen promet stotina milijuna dolara skrivenih u kriptovalutama poput bitcoina i zerocoina.

Istovremeno, još dok su mediji objavljivali prve vijesti o Cazesovoj smrti i padu AlphaBaya, u internetskom podzemlju pokrenuo se val migranata. Dugogodišnji klijenti Tora odlučili su se na napuštanje kompromitirane mreže i prelazak na javno manje poznate kanale on-line komuniciranja, a mjesto AlphaBaya navodno je već zauzela Hansa, donedavno druga najveća crna internetska tržnica koja, po procjeni korisnika, nudi bolju zaštitu od AlphaBayeve.

Ono što prebjezi tih prvih dana još nisu znali, objavljeno je ovih dana u nizozemskim i britanskim medijima - nastali migracijski kaos u internetskom podzemlju bio je brižno isplaniran, Hansa je još od 20. lipnja bila pod čvrstim nadzorom nizozemske državne službe sigurnosti koja je, navodno, već u tom trenutku bila daleko odmakla u prikupljanju informacija kako o klijentima tržnice, tako i o njenom sjedištu, menadžerima i mreži zaposlenih.

Zasad, čini se, nisu ušli u Hansine bankovne račune, ali već sada se govori o milijardama, što u dolarima i eurima, što u kriptovalutama, koji su prisilno zaleđeni, s velikom vjerojatnošću zapljene.

Bezumno trošenje

Upravo su računi došli glave Alexanderu Cazesu, koji možda i ne bi nikada bio uhvaćen da nije podlegao svojoj sklonosti bezumnom trošenju. Američki dokumenti spominju da je ekstenzivno povlačio novac sa svojih bankovnih računa raspršenih po Švicarskoj, Cipru, Lihtenštajnu i na samom Tajlandu.

U trenutku kada je bio uhićen kod sebe je imao 770.000 dolara gotovine, a u garaži deset luksuznih automobila, među kojima i bezumno skupi Lamborghini Aventador (početna cijena za novi je 400.000 eura, njegov je, prema procjenama tajlandskih medija, vrijedio više od milijun).

Njegove do danas otkrivene nekretnine na Cipru i u Tajlandu procijenjene su na 12,5 milijuna dolara, a računa se da još 6,5 milijuna dolara leži skriveno u kriptovalutama.

Čak i sve to moglo je proći ispod radara da Cazes nije osjetio potrebu za razmetanjem pa na jednom od foruma objavio svoj recept za lako osvajanje žena, navodeći kako mu je u tom poslu od velike pomoći bio njegov Porsche Panamera.

U začuđujuće neinteligentnom potezu za čovjeka čiji bi IQ navodno trebao biti 142, Cazes je na forumu objavio i vlastitu videosnimku koja se mogla povezati s nekoliko identiteta kojima se služio vodeći AlphaBay (među ostalima i Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. i Alpha02).

Nove metode istrage

Dalje je istražiteljima bilo lako - kako ni Cazes niti njegova već druga tajlandska supruga Sunisa Thepsuwan nisu imali prijavljen nikakav stalan posao koji bi im donosio makar minimalan prihod, nije ih bilo teško pronaći niti u zatrpanom Bangkoku, gdje su živjeli u unajmljenoj kući u relativno bogatom Thawi Watthana distriktu.

Cazesu je to bio već drugi produljeni boravak u Tajlandu, i drugi brak s Tajlanđankom (iz prvoga ima jedno dijete). U operaciji Bajonet, koja je dovela do uhićenja Cazesa i Sunise Thepsuwan, sudjelovalo je devet zemalja. Cazes je optužen za međunarodne kriminalne aktivnosti, a Thepsuwan za pranje novca.

Ni FBI nije izdržao a da se na svojim službenim stranicama ne pohvali ovom senzacionalnom akcijom.

“Ovo je poruka kriminalcima, nemojte misliti da se, zato što ste na tamnoj strani mreže, možete osjećati sigurnima. Više nema nijednog zakutka gdje vas ne možemo pronaći”, citira FBI-ev portal jednog od šefova operacije, specijalnog agenta Chrisa Thomasa.

FBI i njegovi partneri u svojem su se pohodu na AlphaBay koristili svim tradicionalnim metodama policijskih istražitelja, ali i tehnikama koje su bliske onima kojima se služe korisnici “mračnog interneta”.

Identičnim nizom postupaka nizozemski su istražitelji ušli u internetsko srce tržnice Hansa, koja je zatvorena vrlo brzo nakon AlphaBaya.

Osim visoke tehnologije i novih metoda istrage, paralelna akcija razbijanja dviju snažnih globalnih mreža internetskog kriminala zahtijevala je i vrhunski koordiniranu suradnju vrhunskih stručnjaka iz više zemalja na nekoliko kontinenata.

Povezane istrage istovremeno su vođene u Kanadi, Nizozemskoj, Tajlandu, Litvi, Ujedinjenom Kraljevstvu i Francuskoj, a pomagao im je i Europol čiji su istražitelji u obje istrage preuzeli ulogu središnjih koordinatora, objedinivši u stožeru vrhunske europske lovce na hakere s onima iz FBI-a i DEA-e.

Iako su akciju proglasili uspješnom, ni Europol niti američko Ministarstvo pravosuđe nisu do danas, osim Cazesa, otkrili ime nijedne ključne osobe protiv koje namjeravaju podići kaznenu prijavu.

Vrlo je vjerojatno da ta tišina sugerira novi veliki val uhićenja već u sljedećih nekoliko tjedana, a sigurno do kraja godine.

Nizozemski istražitelji objavili su samo jedan, za korisnike dark weba zastrašujući detalj: Hansa se posljednjih dana našla pod tako velikim pritiskom prebjega s AlphaBaya da su čak istaknuli obavijest da do daljnjega ne mogu prihvaćati nove klijente.

Nisu, međutim, znali da je svaki prebjeg, ali i svaki još neobrađeni zahtjev za prelazak u Hansu, automatski uredno registriran kod nizozemskih policijskih istražitelja. Europol je prošli tjedan objavio da posjeduje najmanje 10.000 poštanskih adresa Hansinih kupaca i desetke tisuća njihovih poruka koje otkrivaju detalje narudžbi. Uzdajući se u pouzdanost Hansine enkripcije, mnogi kupci nisu se sami više trudili kodirati vlastite adrese kako bi otežali posao istražiteljima.

Put prema saveznicima

Nizozemski istražitelji postavili su i vlastitu stranicu na dark webu gdje su izlistali pseudonime trgovaca i posrednika koji su pod njihovom istragom ili koje su već uhitili u ovoj ili tijekom prošlih istraga.

“Tražimo ljude koji su aktivni na crnim tržištima i nude nezakonitu robu ili usluge, jeste li među njima? Ako jeste, već smo vas zapazili”, jasno piše u tamo postavljenoj njihovoj poruci.

Možda ih i ne bi zapazili da stanovnici dark weba nisu bahato računali na tehnološku nepismenost svih izvan njihove zajednice. Tako su vjerojatno ismijali i nizozemsku policijsku stranicu na dark webu. Hansa je doduše od početka svoje servere držala skrivenima i komunikacija s klijentima vodila se putem anonimnih softvera kakav je Tor ili I2P, ali kada su istražitelji zaplijenili računalo Cazesu, u njemu su, bez ikakve postavljene zaštite, otkrili izravan put u pozadinu AlphaBaya, a onda, vjerojatno, i dalje prema računima i stranicama drugih “saveznika”.

To što je Cazes bio izrazito mlad, rođen je 1991. godine, i što je bio haker od svoje četrnaeste, možda mu je moglo poslužiti kao alibi za bahatost, ali nije ga spasilo od sudbine da postane lovina “informatički nepismenog policijskog mainstreama”.

Ipak, unatoč tome što je zatvaranjem AlphaBaya i Hanse zadan velik udarac ilegalnom internetskom biznisu, to ni u kojem slučaju ne znači da je ugrožena operabilnost samog darkneta, sigurno je samo da će njegovi korisnici odsad biti oprezniji.

Sakriti u pozadinu

Svi, pa i istražitelji, znaju da se rijeka bivših klijenata Hanse i AlphaBaya, prestrašenih pa zato i opreznijih, upravo sada slijeva prema Dream Marketu, koji je po svojem dosegu i dosad možda bio veće tržište od Hanse. Danas je, nakon pada AlphaBaya i Hanse, Dream Market najveće internetski umreženo crno tržište.

Zasad je jasno da će se dosadašnji najistaknutiji protagonisti, među njima i oni čiji su pseudonimi već objavljeni na dark webu nizozemskih policajaca, vjerojatno na neko vrijeme morati sakriti u pozadinu, jer njihovi su identiteti vjerojatno već kompromitirani.

Njima je, međutim, lako svoj posao delegirati nekome tko je do danas bio niže pozicionirani član njihove organizacije, pa zato najvjerojatnije i nevidljiv istražiteljima.

S nepoznatim identitetom i s razvijenom sviješću da su i međunarodni čuvari zakona u međuvremenu tehnološki evoluirali i spremniji nego ikad da se i sami globalno umreže, predstavnici nove generacije biznismena s dark weba svoj mračan, ali lukrativan biznis mogu razvijati više-manje kao i ranije, samo s povećanim mjerama zaštite.

Ako je rušenjem AlphaBaya i pala utvrda u Tajlandu, mnogo je zemalja više nego spremno danas pružiti utočište globalnim središtima crnog biznisa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 13:47