KONFERENCIJA OESS-A U HAMBURGU

PLJUŠTALE MEĐUSOBNE OPTUŽBE SVJETSKIH SILA Amerika: 'Rusi namjerno blokiraju sporazum o Ukrajini!' Rusija: 'Amerika koči pregovore u Siriji!'

Russian Foreign Minister Sergei Lavrov speaks during a meeting with his Ethiopian counterpart Tedros Adhanom in Moscow, Russia, April 25, 2016. REUTERS/Sergei Karpukhin
 REUTERS

HAMBURG - Organizacija za europsku sigurnost i suradnju (OESS) u petak je bila podijeljena u pitanju sukoba u istočnoj Ukrajini po završetku dvodnevne ministarske konferencije u Hamburgu na kojoj su Sjedinjene Države optužile Rusiju za blokiranje rezolucija.

Njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier, predsjedatelj OESS-a za 2016., rekao je da iako službeno rezolucija u istočnoj Ukrajini nije potpisana, ministri su suglasni da sve strane upletene u ratu moraju ispuniti data obećanja i okončati nasilje.

Američki veleposlanik pri OESS-u Daniel Baer optužio je Rusiju za stalnu "opstrukciju". Rekao je da je većinu od nekoliko rezolucija koje su konačno bile prihvaćene, Rusija znatno razvodnila", a druge, napose one o ljudskim pravima i ukrajinskoj krizi odmah je odbacila.

"Važno je priznati da u većini pitanja danas postoji konsenzus 55 ili 56 od 57 država sudionica", rekao je Baer te dodao "To je politički znak da je Rusija izolirana".

Rusija je ilegalno pripojila crnomorski poluotok Krim u ožujku 2014., i pomaže pobunjenike na istoku Ukrajine u ratu koji je uzeo 10.000 života do sada, a napori za njegovo okončanje primjenom mirovnog sporazuma zapinju gotovo dvije godine.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov zauzvrat je optužio Washington da koči pregovore o evakuaciji preostalih pobunjeničkih četvrti iz sirijskoga grada Alepa koji tek što nije pao potpuno pod nadzor snaga sirijske vojske potpomognute ruskom avijacijom.

OESS, organizacija za nadzor poštivanja ljudskih prava i sigurnosti koja ima 57 zemalja članica, nije objavila zajedničko priopćenje no ministri su se dogovorili o nekoliko rezolucija, uključujući rezoluciju o osudi Islamske države i drugih militantnih skupina.

Austrijski šef diplomacije Sebastian Kruz, koji u siječnju preuzima godišnje predsjedanje OESS-om, rekao je da će borba protiv islamističkih militanata biti u središtu austrijskog predsjedanja.

Izuzetno je važno protiv ideologije džihadističkog pokreta boriti se unutar Europe jednako kao i na Bliskom istoku, rekao je Kurz.

Novinarima je rekao da je više od 10.000 ljudi iz zemalja OESS-a otišlo u Irak i Siriju boriti se na srani Islamske države, a kada se vrate "golema su prijetnja sigurnosti svima nama".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 08:02