IZVJEŠĆE SCPR-a

POBUNJENICI IZGUBILI I ZADNJU VOJNU BAZU Goleme patnje u Siriji: Poginulo gotovo pola milijuna, ranjeno skoro dva milijuna ljudi...

ATTENTION EDITORS - VISUAL COVERAGE OF SCENES OF INJURYA man carries an injured child amidst rubble near a burning vehicle in a site damaged from what activists said was shelling by forces loyal to Syria's President Bashar al-Assad in the town of Douma, eastern Ghouta in Damascus, Syria December 30, 2015. REUTERS/Bassam Khabieh - RTX20JNX
 © Bassam Khabieh / Reuters

Za nešto više od mjesec dana rat u Siriji ući će u svoju šestu godinu, bez da se nazire skori kraj.

Koliko je sukob Asadove vojske, provladinih paravojnih snaga, pobunjeničkih grupa, kurdskih snaga, ISIS-a i stranih sila razorio državu koja se može nazvati jednom od kolijevka civilizacije pokazuje novo izvješće koje je objavio Sirijski centar za istraživanje politika (SCPR), a prenio Guardian. Brojke koje su izvješću iznesene su u najmanju ruku šokantne te pokazuju da su sirijsko nacionalno bogatstvo, infrastruktura i institucije "gotovo izbrisane".

Za početak, broj poginulih osoba u pet godina sukoba mnogo je veći nego što se mislio - čak 470 000 ljudi. Od toga je 400 000 nasilno ubijeno, dok je preostalih 70 000 nastradalo zbog manjka adekvatnih zdravstvenih usluga, lijekova, hrane, čiste vode i smještaja. Dosadašnja procjena UN-a, koji je prestao voditi statistiku prije 18 mjeseci, kretala se oko 250 000 mrtvih.

Broj ozlijeđenih osoba u ratu je 1.9 milijuna, što znači da je 11,5 % cjelokupne populacije Sirije ili ubijeno ili ozlijeđeno tijekom rata. Pritom se očekivani tijek života prosječne osobe smanjio sa 70 godina u 2010. na 55.4 godine u 2015. godini. Stopa smrtnosti se pak povećala s 4.4 osobe na 1000 stanovnika u 2010. na 10.9 osoba na 1000 stanovnika u 2015. godini.

Od gotovo 23 milijuna ljudi koji su živjeli u Siriji 2013., svoj dom je izgubilo 10.36 milijuna, ili 45 % stanovništva. Od toga je 6.36 milijuna izbjeglica i dalje u Siriji, dok je 4 milijuna napustilo državu. Osim opasnosti po život i sigurnost, Sirija više nema ni ekonomiju koja bi mogla uzdržavati njihovu populaciju - samo u prošloj godini je stopa siromaštva porasla za 85 %.

Ukupni ekonomski gubitak prouzročen ratom SCPR je procijenio na 255 milijardi dolara.

Autor izvješća Rabie Nasser za Guardian je rekao da nimalo ne sumnja u točnost ovih brojki:

- Koristili smo vrlo rigorozne metode istraživanja. Indirektno uzrokovane smrti biti će još veće u budućnosti, iako ih većina NGO-a i UN ignoriraju. Držimo da UN-ove procjene jako podcjenjuju stvarni broj žrtava zbog nedostatka pristupa informacijama.

SPCR je donedavno bio baziran u Damasku te su svoja istraživanja, uključujući ovo, proveli na terenima diljem Sirije. Njihova su izvješća neutralno intonirana, bez otvorene kritike strana uključenih u sukob.

Islamistički pobunjenici izgubili i posljednju vojnu bazu u pokrajini Alep.

Kurdski borci potpomognuti snažnim ruskim bombardiranjima zauzeli su noću na četvrtak bivšu vojnu zračnu luku koja je bila u rukama pobunjenika blizu granice s Turskom, objavili su pobunjenici i sirijska nevladina udruga sa sjedištem u Londonu.

Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR) potvrdio je ranija izvješća o teškim borbama između Kurda i islamističkih pobunjenika za zračnu luku Menagh, smještenu nekih 30 kilometara sjeverozapadno od Alpea.

SOHR je dodao da su ruski zrakoplovi izveli najmanje 30 napada na pobunjenike koji su držali tu vojnu bazu.

Pripadnici kurdske milicije YPG time su osvojili područje blizu glavnog graničnog prijelaza prema Turskoj iskoristivši sadašnju slabost pobunjenika protiv kojih je sirijska vojska predsjednika Bašara al-Asada prošli tjedan počela veliku ofenzivu u području Alepa.

Gubitkom zračne luke Menagh islamisti su izgubili i posljednju vojnu bazu u pokrajini Alep.

Islamisti su izloženi vatri s dvije strane, napadima kurdskih snaga na zapadu i ofenzivi vladinih snaga sjeverno od grada Alepa.

Kremlj: Razgovori o primiriju u Siriji su u tijeku, nema suglas

Kremlj je priopćio u četvrtak da su u tijeku razgovori o mogućem primirju u Siriji i da nema suglasja glede rješavanja sirijske krize, javljaju ruski mediji.

- Taj je proces vrlo krhak, razgovori su u tijeku i nema suglasja u procesu rješavanja sirijske krize - rekao je novinarima glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov odgovarajući na pitanje je li Rusija predložila 1. ožujka kao datum za početak primirja.

- Spremni smo razgovarati o načinima za postizanje prekida vatre u Siriji - rekao je zamjenik ruskog šefa diplomacije Genadij Gatilov.

- U Muenchenu ćemo o tome razgovarati - dodao je, javlja AFP pozivajući se na agenciju Interfax. .

Jedan zapadni dužnosnik rekao je u srijedu da je Rusija iznijela prijedlog da primirje u Siriji počne 1. ožujka, ali dogovor nije postignut. Sjedinjene Države i njihovi saveznici pokušat će pritisnuti Moskvu u četvrtak u bavarskoj prijestolnici Muenchenu gdje se okupljaju ministri vanjskih poslova glavnih zemalja upletenih u sirijski sukob. Ta međunarodna konferencija trebala bi pronaći načina da pokrene mirovne pregovore između režima u Damsku i oporbe koji su propali zbog ofenzive Asadove vojske na pobunjenike.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 16:25