HOTELI I PRIVATNI LETOVI

PODACI KOJE JE EUROPA POKUŠALA SAKRITI Povjerenici Europske komisije u dva mjeseca na putovanja potrošili pola milijuna eura javnog novca

 Yves Herman / REUTERS

Povjerenici Europske komisije (EK) potrošili su pola milijuna eura na službena putovanja u zadnja dva mjeseca, a među najskupljima je bio posjet Baku, Azerbejdžan, koji je stajao 75 tisuća eura, poziva se Politico.eu na podatke belgijskog magazina Knack.

Radi se o prva dva mjeseca 2016. godine, doznaju ovi, a 500 tisuća eura povjerenici su potrošili na ukupno 261 službeno putovanje. U to su ulazile cijene putovanja i smještaja, a najskuplje noćenje bilo je u glavnom gradu Etiopije, Addis Ababi, koje je plaćeno 629 eura.

Troškovi su bili veći kad bi se koristili službeni avioni, kao u primjeru putovanja šefice europske diplomacije Federice Mogherini čije je putovanje u Baku koštalo 75 tisuća eura. Takvi letovi mogu se koristiti u slučaju da se plan komercijalnih letova ne poklapa s rasporedom obaveza koje predstavnik Europske komisije ima.

Među skupljim putovanjima je i ono predsjednika EK-a Jean-Claude Junckera, koji je u dvodnevnom službenom posjetu Rimu u veljači 2016. "vratio račun" od 27 tisuća eura za putovanje i smještaj.

Dokumente o troškovima za putovanje Europske komisije zatražila je španjolska organizacija koja se bori za transparentnost, Access Info. Već tri godine zahtijevaju razne dokumente EK-a o troškovima putovanja, no u toj igri i dalje postoje dokumenti za neka razdoblja kojima još nisu dobili pristup.

Direktorica Access Info-a za Europu Helen Darbishire kaže da uglavnom traže "samo osnovne informacije o tome kako Komisija troši javni novac."

- Svaki porezni obveznik ima pravo znati kako se njegov novac troši - kazala je.

Komisija i ne pokušava opravdati visoke troškove za putovanja

Što se tiče Komisije, kažu da bi objavljivanje detaljnih informacija o putnim troškovima za prošlu godinu stvorilo "pretjerani pritisak na administraciju" i da je institucija Europske unije ionako među najviše kontroliranim organizacijama na svijetu.

Više detalja pronađite na ovoj poveznici koja vodi na originalni tekst.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 08:41