OTVORENA ISTRAGA

POGLEDAJTE ZASTRAŠUJUĆI TRENUTAK EKSPLOZIJE U SKLADIŠTU ORUŽJA! Evakuirano više od 30.000 ljudi, zatvoren zračni promet, vlasti sumnjaju tko je krivac

 
 Gleb Garanich / Reuters

Deseci tisuća ljudi evakuirani su nakon ogromnih eksplozija i požara u velikom vojnom skladištu municije u središnjoj Ukrajini, piše Independent.

Ukrajinske hitne službe objavile su da je do požara i naknadnih eksplozija došlo u vojnoj bazi pokraj naselja Kalinivka u regiji Vinnicja, udaljenog 180 km zapadno od glavnog i najvećeg grada države, Kijeva.

Najmanje dvije osobe su ozlijeđene i hospitalizirane, objavila je državna služba za izvanredna stanja.

Vatra je izazvala je niz eksplozija topničkih granata kalibra 122 i 125 milimetara, po policiji, koje su se čule čitavu noć. U srijedu ujutro eksplozije su se mogle čuti otprilike svakih pet sekundi u Kalinivki, iako slabije nego tijekom noći.

U zoru je vrlo snažna eksplozija izazvala divovski oblak dima visok nekoliko stotina metara.

Više od 30.000 osoba evakuirano je iz susjednih lokaliteta gdje su najmanje četiri kuće stradale u eksplozijama, priopćila je nacionalna policija.

- Zračni promet zatvoren je u krugu od 50 kilometara oko zone požara - napisao je na Facebooku Juri Lavrenjuk, pomoćnik ukrajinskog ministra za infrastrukture.

U srijedu ujutro brojni su vojnici i policajci s nepropusnim prslucima vršili ophodnju ulicama Kalinivke.

Na mjesto eksplozija satima kasnije stigao je i ukrajinski premijer Volodimir Grosman koji je napomenuo da iza eksplozije stoje "vanjski faktori" u očitoj indikaciji da se sumnja na sabotažu.

Također je dodao da se istražuje uzrok požara.

Olena Gitljanska, glasnogovornica Ukrajinske sigurnosne službe, rekla je za agenciju Unian da požar tretiraju kao sabotažu, bez da je iznijela dodatne informacije.

Predsjednik Ukrajine Petro Porošenko je pak sazvao hitan sastanak najviših državnih dužnosnika.

Vojno tužiteljstvo najavilo je pokretanje istrage zbog sabotaže nakon tog incidenta, četvrtog požara u dvije godine u skladištu ukrajinske vojske, angažirane od 2014. u sukobu na istoku s proruskim separatistima.

U ožujku je divovski požar skladišta sa 138.000 tona oružja i municije u Balakliji, u području Harkiva, blizu pobunjeničkog istoka Ukrajine, također izazvao eksplozije u nizu tijekom nekoliko dana pri čemu je jedna osoba poginula a pet ih je ozlijeđeno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:57