ANDREJ BABIŠ

POLICIJA ODLUČILA U ZATVOR STRPATI DRUGOG NAJBOGATIJEG ČEHA Iza rešetaka šalju trenutno najpopularnijeg političara, kojega je 'stvorio' Alex Braun

 
 David W Cerny / REUTERS

Jan Hamáček, predsjednik češkog parlamenta, objavio je da je policija zatražila ukidanje zastupničkog imuniteta Andreju Babišu, čelniku stranke ANO, i Jaroslavu Faltýneku, predsjedniku zastupničkog kluba te stranke.

Sumnjiči ih se da su u projektu gradnje jedne farme za svoju korist izvukli nešto više od milijun eura. Taj je projekt bio financiran sredstvima EU, a odvijao se 2008. godine. Problem je navodno u tome što je Babiš farmu, koja je bila dio njegove tvrtke Agrofert, nakratko prebacio drugom vlasniku pa je tako mogao dobiti europska sredstva.

Riječ je o novom udaru na Babiša, drugog najbogatijeg Čeha, koji je predsjednik stranke ANO, a donedavno je bio i ministar financija. Nakon sukoba s premijerom Bohuslavom Sobotkom, socijaldemokratom, koji je tražio njegovu smjenu, Babiš se povukao. No, pokazale su se točne najave da će napadi na Babiša samo ojačati njegovu popularnost u javnosti - ipak je on kao ministar financija smanjio porez na pivo.

Sobotka je odlučio da se neće kandidirati na izborima na jesen, a ANO stoji najbolje u anketama i smiješi mu se izborna pobjeda. Babiš je odmah reagirao te iz Italije, gdje je na odmoru, poručio kako zahtjev policije - koju vodi socijaldemokrat Milan Chovanec - nije ništa drugo nego novi pokušaj da mu se onemogući izlazak na izbore i preuzimanje premijerskog položaja.

Do zvijezda preko Brauna

Andrej Babiš i stranka ANO na političku su scenu došli zahvaljujući i američkom političkom konzultantu Alexu Braunu, koji je nedugo nakon tog angažmana došao u Hrvatsku gdje je radio za SDP, kada mu je na čelu bio Zoran Milanović. Stranka koja je u anketama imala male izglede nakon pet mjeseci kampanje na izborima 2013. godine osvojila je čak 24 posto zastupnika. Za uspjeh s ANO-m Braun je dobio i nagradu od strukovne organizacije. (JL)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:20