KRIZA

POLITIČKA DRAMA U CRNOJ GORI Spremaju se nalozi za hapšenje vođa prosrpske oporbe, optužuju ih za pokušaj državnog udara i ubojstva Mile Đukanovića

Administrativni odbor Skupštine Crne Gore jednoglasno je u ponedjeljak popodne udovoljio zahtjevu Specijalnog državnog tužitelja Milivoja Katnića za skidanje imuniteta zastupnicima i čelnicima prosrpskog oporbenog Demokratskog fronta (DF) Andriji Mandiću i Milanu Kneževiću.

U zahtjevu tužitelja navodi se da se Mandić i Knežević sumnjiče da su članovi kriminalne organizacije koju su osnovali ruski obavještajci Eduard Širokov i Vladimir Popov s ciljem obavljanja kaznenog djela terorizma, te da su prihvatili postupati po njihovim nalozima.

Specijalno državno tužilaštvo stoga je zatražilo od parlamenta odobrenje za kazneno gonjenje i određivanje pritvora Mandiću i Kneževiću.

Podgorički mediji neslužbeno saznaju da će crnogorski parlament, povodom ovog zahtjeva, već za srijedu zakazati hitnu i izvanrednu sjednicu.

Čelnik Administrativnog odbora Ljuiđ Škrelja kazao je da je, prema planu te kriminalne organizacije, unaprijed bilo dogovoreno da Mandić i Knežević organiziraju prosvjedni skup 16. listopada prošle godine, na dan parlamentarnih izbora, i da nakon političkih govora s članovima kriminalne organizacije, koji su prisustvovali mitingu, probiju kordon policije koji je osiguravao zgradu Skupštine i nasilno uđu u prostorije gdje bi proglasili izbornu pobjedu Fronte, a nakon toga, prema kriminalnom planu, uhite i likvidiraju tadašnjeg premijera Mila Đukanovića.

Pojedini članovi Odbora rekli su kako nije na njima da ocjenjuju je li zahtjev za kazneno gonjenje i određivanje pritvora Mandiću i Kneževiću opravdan i zakonski zasnovan, već da imaju obavezu državnim i pravosudnim organima omogućiti da rade svoj posao.

Andrija Mandić, koji se trenutačno nalazi u Beogradu, prije nekoliko dana je, nakon uhićenja njegova vozača Mihaila Čađenovića, poručio da će 'za svaku glavu koja odleti iz DF-a odletjeti nečija glava'.

Odgovarajući na te prijetnje, čelnik vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS) Đukanović je, krajem prošlog tjedna, rekao da 'u Crnoj Gori više neće biti moguće nekažnjeno raditi protiv interesa države i uplitati se u vršenje terorističkih akata'.

A sadašnji premijer Duško Marković podsjetio je na, kako je rekao, beskrupulozan nasrtaj na sistem i državni integritet tijekom predizborne kampanje, koji je podrazumijevao pripremu terorističkog napada koji bi imao nesagledive posljedice po Crnu Goru.

- Cilj je bio jasan - da se zaustavi Crna Gora na putu ka NATO-u i Europskoj uniji (EU), i da se vrati na pogrešan kolosijek i pogrešnu stranu povijesti - rekao je Marković.

Istraga Specijalnog tužiteljstva u predmetu koji se odnosi na stvaranje kriminalne organizacije i terorizam u pokušaju, proširena je i sada obuhvaća 23 osobe, priopćeno je iz Specijalnog tužiteljstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 10:39