KRAJ PRISTUPANJA

POLITIČKI POTRES KOJI BI MOGAO POTPUNO PROMIJENITI ODNOS SNAGA U SVIJETU Čelnici najvećih europskih stranaka zatražili prekid pregovora s Turskom

 REUTERS

BRUXELLES - Čelnici dvije najveće grupe zastupnika u Europskom parlamentu pozvali su Europsku uniju na zaustavljanje pristupnih pregovora s Turskom zbog čistki koje predsjednik Recep Tayyip Erdogan provodi nakon neuspjelog pokušaja puča u toj zemlji, javlja Reuters.

- Naša poruka Turskoj je vrlo jasna: pristupne pregovore trebalo bi smjesta zamrznuti, rekao je Manfred Weber, čelnik Europske pučke stranke, koja ima najviše zastupnika u Europskom parlamentu.

Čelnik druge najveće grupacije, Socijalista i demokrata, Gianni Pitella, ponovio je istu rečenicu: 'Želimo zamrznuti pristupne pregovore.'

- Turska pod Erdoganom sve više i više klizi prema autokratskom režimu, rekao je Pitella.

- Naša politička poruka Turskoj je da se o ljudskim pravima, građanskim pravima i demokraciji ne može pregovarati ako želite biti članica EU.

Erdogan je prethodno izjavio kako će EU morati 'živjeti s posljedicama' ako se odluči prekinuti pregovore, te kako bi se Turska mogla pridružiti sigurnosnom savezu Rusije i Kine. Najavio je i kako će sljedeće godine održati referendum o pristupanju Europskoj uniji među svojim građanima.

Njemačka, Francuska i većina drugih članica EU podržavaju nastavak pregovora iz straha da će Turska prekinuti suradnju s EU oko zbrinjavanja izbjeglica. No, sve članice naglašavaju kako će pregovori biti prekinuti ako Turska ponovno uvede smrtnu kaznu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:34