ŠUMA POD ZAŠTITOM UNESCO-a

POLJACIMA PRIJETI TEŠKA GLOBA ZBOG RUŠENJA ŠUME Europski sud pravde će im uzimati 100.000 eura dnevno ako odmah ne prestanu sjeći stabla

Ilustracija
 REUTERS

Europski sud pravde (ECJ) zaprijetio je u ponedjeljak Poljskoj kaznom od najmanje 100.000 eura na dan ukoliko odmah ne prestane rušiti stabla u Beloveškoj šumi, na sjeveroistoku zemlje, jednoj od najbolje sačuvanih prirodnih šuma u Europi.

"Osim izvanrednih slučajeva i onih koji su potrebni radi jamčenja sigurnosti, Poljska mora odmah prekinuti operacije sječe stabala u Beloveškoj šumi", navodi u presudi ECJ, sud sa sjedištem u Luxembourgu. "Ukoliko se utvrdi kršenje tog naloga, Sud će odrediti Poljskoj plaćanje kazne od najmanje 100.000 eura dnevno".

Šuma koja je na popisu Natura 2000 i pod zaštitom UNESCO-a u središtu je višemjesečnog spora između EU i poljske vlade. Komisija optužuje Varšavu za ilegalnu sječu u Beloveškoj šumi i prijavila ju je europskom sudu. ECJ je 27. srpnja naredio trenutačni prekid sječe u toj šumi na granici s Bjelorusijom.

U rujnu su Komisija i Poljska iznijeli svoja stajališta pred Sudom. Nakon toga je Varšava optužila europsko pravosuđe za pristranost i tvrdila da je pristupila sječi radi zaštite, kako bi zaustavila širenje štetnih kukaca, zaštitila cestovni promet i borila se protiv šumskih požara.

U svojoj presudi od ponedjeljka Sud je potvrdio odluku s kraja sprnja. Brojni znanstvenici i organizacije za zaštitu okoliša osporavaju argumente poljske vlade i redovito prosvjeduju protiv sječe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 18:36