SRBIJA I MAKEDONIJA

POMIRLJIVI RAZGOVOR ČELNIKA DVIJU BALKANSKIH DRŽAVA U SVAĐI 'Svaku nesuglasicu rješavat ćemo isključivo dijalogom'

Aleksandar Vučić
 Bernadett Szabo / REUTERS

BEOGRAD - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Makedonije Zoran Zaev razgovarali su u srijedu "dugo i otvoreno" i postigli suglasnost da će Srbija i Makedonija isključivo dijalogom rješavati svaku eventualnu nesuglasicu u međusobnim odnosima, priopćeno je.

Bez obzira na sve političke razlike u važnim političkim i regionalnim pitanjima, Srbija i Makedonija će se zajednički boriti ne samo za očuvanje, već i unapređenje prijateljskih odnosa srpskog i makedonskog naroda i građana Srbije i Makedonije, navodi se u priopćenju poslije telefonskog razgovora Vučića i Zaeva.

Srbija i Makedonija uložit će još veće napore za daljnje unaprijeđenje ekonomskih odnosa i povećanje trgovinske razmjene dviju zemalja i sukladno međunarodnim javno-pravnim propisima, u dobroj vjeri i na prijateljskoj osnovi štitite prava i interese diplomatsko-konzularnih predstavništava na svom teritoriju.

Dvije zemlje će, kako se navodi, intenzivirati međusobnu komunikaciju na najvišoj razini, podržavati jedna drugu na europskom putu i jačanjem dobrosusjedskih odnosa pridonositi stabilnosti regije.

U zajedničkom priopćenju Vučića i Zaeva se ne spominju teme koje su izazvale diplomatsku krizu između Beograda i Skopja - potpora Makedonije članstvu Kosova u UNESCO-u niti o "ofenzivnom obavještajnom radu uperenom prema institucijama i tijelima Srbije" kako su ranije kazali visoki dužnosnici u Beogradu.

Državni vrh Srbije poručio je da postoje dokazi o obavještajnim aktivnostima Makedonije, a više beogradskih medija je objavilo da riječ o prisluškivanju i praćenju diplomatskog osoblja.

Srbija je povukla sve djelatnike iz veleposlanstva u Skopju u nedjelju na hitne konzultacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 18:37