UKLETI BROD

PONOS RUSKE MORNARICE ZAPRAVO JE DERUTNA OLUPINA Brzi, veliki i impresivni nosač aviona na putu za Siriju otkrio nevjerojatne nedostatke...

Admiral Kuznjecov na prolazu kroz kanal La Manche
 Screenshot: YouTube

Ovih je dana ruska flota podigla je veliku buku uz obale zapadnih europskih država na svojem putu prema Siriji gdje će sudjelovati u novim napadima na Alep. Na čelu osam brodova bio je jedini ruski nosač aviona Admiral Kuznjecov, a cijelu su flotu na prolasku kroz La Manche budno pratili i brodovi britanske Kraljevske mornarice.

Ispravno protumačena kao nova Putinova pljuska Britancima i Francuzima, "moćna flota" ipak nije toliko jaka koliko se čini. Preciznije, njen najveći brod Admiral Kuznjecov zapravo nije baš takav strah i trepet. Bilo je to očito iz gustog crnog dima koji je konstantno okruživao ovaj dizelski nosač aviona, zbog čega je postao meta pošalice među Britancima.

Da 'stara kanta' ima svojih problema najbolje pokazuje činjenica da na put nikad ne ide bez vlastitog tegljača Nikolaja Čikera, za slučaj da se pokvari usred plovidbe. Naime, Admiral Kuznjecov lijepo izgleda na promotivnim slikama, ali zapravo krije poprilično derutno stanje ispod palube. Težak 55.000 tona i dug 305 metara, kroz svoju se povijest borio s nizom poteškoća. Njegova je izgradnja počela 1982. godine, a dijelom sovjetske mornarice postao je 1990., dok je potpuno operativan postao tek 1995., ovaj put kao dio ruske mornarice. Trebao je biti prvi brod u svojoj klasi, ali zbog političkih (raspad SSSR-a) i financijskih okolnosti ostao je jedini.

Osim nepouzdanih turbina i kotlova, Admiral Kuznjecov poznat je po katastrofalnim vodovodnim i saniranim instalacijama, zbog čega se polovica WC-a na njemu ne može koristiti. Naime, greške u vodovodnim cijevima znače da se one smrznu tijekom zime pa se voda isključi za većinu kabina kako bi se spriječilo pucanje cijevi.

- U proteklih deset godina imali smo naših ljudi na ruskim brodovima i to je za njih uvijek određeni šok. Uvjeti su poprilično nehigijenski. Znate, svi njihovi brodovi izvana izgledaju ulašteno, ali su zapravo užasni iznutra. Dovoljno je vidjeti kakav dim izbacuje iz utrobe da vam bude jasno da sve nije u redu - rekao je za Telegraph anonimni izvor iz britanske Kraljevske mornarice.

Pomorski stručnjak Peter Roberts dodatno je pojasnio probleme s kojima se Kuznjecov nosi: - Kuznjecov je jedan od onih brodova koje u pomorskom žargonu zovemo "nesretnima". Za njega su stvari krenule krivo još otkako je dizajniran, a kasnije naprosto nije imao sreće - kaže Roberts.

- Ništa nije depresivnije za kapetana broda kad teritorijalne vode napušta uz pratnju tegljača zato jer i njegov zapovjednik misli da će se brod pokvariti na putu - dodao je Roberts. No, Roberts i drugi pomorski stručnjaci upozoravaju da to ne znači da se Admiral Kuznjecov automatski mora otpisati:

- To je još uvijek veliki, brz i impresivan brod s dobrim zrakoplovima. Prema američkim nosačima ima limitirane sposobnosti, ali to ne znači da ga treba otpisati.

Na Kuznjecovu je smješteno 15 zrakoplova, Migova 29 i Suhoja Su-33 te 10 napadačkih helikoptera Ka 52.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 21:00