KAJE SE PREDSUDOM

POSLJEDNJA ČLANICA NOTORNE SKUPINE NEONACISTA 'Žalim zbog svojeg ponašanja, nisam znala da su moji prijatelji ubili 10 osoba!'

Beate Zschaepe
 Michael Dalder / REUTERS

Na suđenju jedinoj preostaloj članici tzv. Nacionalsocijalističkog podzemlja (NSU), ekstremno desnoj organizaciji kojoj se predbacuju ubojstva i bombaški napadi upereni protiv građana stranog porijekla, u Muenchenu se prvooptužena Beate Zschaepe po prvi put u četvrtak izravno obratila sudu izražavajući žaljenje zbog žrtava.

„Sredinom devedesetih sam se identificirala s nacionalsocijalističkim svjetonazorom. Ali nakon toga je ova identifikacija splasnula i danas je potpuno nestala“, izjavila je Beate Zschaepe u svojem prvom obraćanju sudu nakon više od 300 ročišta.

„Žalim zbog svog pogrešnog ponašanja“, rekla je Zschaepe.

Ona je izjavila kako nije imala saznanja o seriji ubojstava koje su ostali članovi NSU-a, Uwe Mundlos i Uwe Boehnhardt, počinili u razdoblju između 2000. i 2006. Oba pripadnika NSU-a su počinili samoubojstvo nakon što je policija 2011. otkrila njihovo skrovište.

„Osuđujem ono što su Uwe Mundlos i Uwe Boehnhardt učinili svojim žrtvama“, rekla je u četvrtak Zschaepe.

U seriji ubojstava ubijeno je 10 osoba, od čega su osmorica bili građani turskog porijekla te jedan grčkog. Deseta žrtva je bila jedna policajka. Sumnja se da su pripadnici NSU-a odgovorni i za podmetanje bombe u jednoj turskoj četvrti u Koelnu, bombaškom napadu na članove židovske zajednice u Duesseldorfu kao i brojne druge slučajeve podmetanja eksplozivnih naprava.

Državno odvjetništvo polazi od toga da su napade izvršili Mundlos i Boehnhardt, a Zschaepe je skrbila za logistiku. Vlastima je nepoznat i broj onih koji su aktivno podržavali rad NSU-a.

Suđenje Beate Zschaepe počelo je na proljeće 2013. i popraćeno je velikim zanimanjem medija. Otkrivanje NSU-a potaknulo je novu društvenu raspravu oko odnosa prema desnom ekstremizmu u Njemačkoj, a brojni propusti policije i istražitelja tijekom višegodišnje istrage izazvali su niz kritika na rad nadležnih službi nakon čega su brojni odgovorni bili prisiljeni dati ostavke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 05:36