SLOVENSKI SPECIJALITET

POTICA, JELO KOJE JE ZBUNILO CIJELI SVIJET Izvornu slovensku slasticu Papa Franjo jeo je u Argentini, a najuglednije agencije krivo su čule 'pizza'

 Alessandra Tarantino / Reuters

Potica je izvorna slovenska slastica, vrsta orehnjače (nekima: gužvare), zasvjedočena na Krasu još u srednjem vijeku, a u XVIII stoljeću je već bila u bečkim kuharicama. U Trstu je zovu putizza. Kažu neki da je to kolač za putovanje, slovenski lembas, koji daje snagu i radost putniku.

Dvorac Miramare

Servirali su je tako u Trstu 1864 u dvorcu Miramare njegovu vlasniku nadvojvodi Maksimilijanu (i supruzi mu Charlotti) na oproštajnom primanju prije puta u Meksiko, gdje su ga ustoličili za cara pa strijeljali kao špijuna. Možda je etimologija ipak drukčija: u engleskome se javlja i kao potica i kao povitica, pa pretpostavljaju da je naziv izveden iz glagola poviti (s obzirom na oblik kolača; u Žumberku se povitica povija sa čvarcima). Raširena je sve do Engleske i Amerike, prihvatila ju je sva sjeverna Italija. Nije čudo da je Papa Slovenku pitao za poticu, kako je rekao, ta neće za pizzu.

Mnogi su recepti za nju (donosi je i Cucina taliana). Prema jednoj od tradicionalnih slovenskih receptura za tijesto treba: 1 kg brašna, 30 g svježeg kvasca, 3 žutanjka, 300 ml punomasnog mlakog mlijeka, 120 g maslaca, žličicu soli, 2 žlice šećera, te 2 žlice maslaca za pleh; za nadjev treba: 600-700 g mljevenih oraha, 200 g meda, 50 g šećera, 100-200 ml toplog mlijeka, 1 jaje, cimet, malo rakije. Pripravlja se baš kao orehnjača. Ako ne znate, evo:

Zdrobljen kvasac, šećer i dvije žlice brašna razmutite mlakim mlijekom. Ostavite na mlakom mjestu barem pola sata, dok se ne zapjeni. Umiješajte u brašno sol, dodajte mlijeko i kvasac, jaja i maslac. Mijesite dok ne bude elastično.

Pokrijte čistom krpom, pohranite na toplome da se diže 45 minuta ili dok ne vidite da izlaze mjehuri i da se tijesto odvaja od posude.

U međuvremenu nadjev: mljevene orahe poparite dijelom toplog mlijeka, med ugrijte da bude tekuć te ga zajedno sa cimetom i šećerom ulijte u orahe. Pustite da se hladi dok se tijesto diže. Dodajte jaje (ili dva) i dobro umiješajte.

Dignuto tijesto razvaljajte na pola centimetra debljine, prekrijte ga nadjevom, čvrsto savijte i stavite u premazan pleh. Ostavite je da ponovo nadođe oko pola sata. Prije pečenja premažite tučenim jajem i pecite na 180 ºC dok lijepo ne porumeni (otprilike sat vremena). Pustite da se hladi barem pola sata prije vađenja iz pleha.

Verzija iz Trsta

Tršćanski recept (aktualan) razlikuje se utoliko što u nadjev stavlja manje oraha, 200 g, ali se dodaje 60 g otopljene čokolade za kuhanje, 100 g suhog grožđa, šećera trostruko: 150 g, jer nema meda, ribane korice 1 limuna i 1 naranče, pola čašice ruma, te začini po volji: cimet, karanfilić i muškatni oraščić, pa 60 g krušnih mrvica poprženih na 30 g maslaca sa još 30 g mlijeka, a tijesto se, prije nadjeva, premaže blago tučenim bjelanjcem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 18:16