PRVI DANI NA OXFORDU

POTPUNI PREOBRAŽAJ NAJMLAĐE DOBITNICE NOBELA ZA MIR Malala izazvala pomutnju nakon što je skinula maramu i uskočila u uske traperice i visoke pete

 
Malala Yousafzai
 Darren Ornitz / REUTERS

Najmlađa dobitnica Nobelove nagrade za mir koja je umalo stradala od talibanskog metka 2012. jer se borila za prava žena na obrazovanje, Malala Yousafzai, počela je studirati na Oxfordu, no njezini prvi dani na fakultetu nisu prošli bez problema.

Naime, 20-godišnja aktivistica snimljena je kako na predavanje ide u uskim trapericama i čizmama na visoku petu. Fotografija je odmah osvanula na društvenim mrežama što je bio povod zlim jezicima da počnu s kritiziranjem jer je tradicionalnu pakistansku odjeću zamijenila modernom.

Njezina želja da neopaženo krene na fakultet među nove prijatelje pala je u vodu zbog burnih reakcija koju je izazvala u rodnom Pakistanu.

Iako je, kao što je to činila i posljednjih pet godina otkako je stigla u Veliku Britaniju, zadržala maramu koja joj pokriva kosu, prozvali su je zbog novog načina oblačenja.

Twitter

'Upravo ovo je razlog što je dobila metak u glavu', napisao je jedan korisnik Twittera, a drugi je dodao: 'Pogledajte licemjernu Malalu kako nosi hlače! Je li ona uopće muslimanka?'

Kritike upućene djevojci koja je kazala kako jednog dana želi postati pakistanska premijerka, izazvale su pak ogorčenost među njezinim pristašama.

- Malala može nositi što god joj se sviđa. Ove kritike dolaze od najagresivnijih, a sumnjam da njih ikako može zadovoljiti. Nadam se da to nikad ni neće probati učiniti. A sa mnom se slažu i svi moji pakistanski prijatelji. Ona je heroina i uzor mnogim djevojkama. Njezino inzistiranje na obrazovanju ju je i dovelo do jednog od najboljih fakulteta na svijetu. Nije ju spriječilo čak i to što su je pokušali ubiti - kazala je za Daily Mail novinarka BBC-a Anita Anand.

, Image: 292430296, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy

Još jedan je komentirao kako glavno da nacija koja nema dovoljno struje, hrane ni vode raspravlja o tome što bi žene trebale ili ne bi trebale nositi.

Malala na Oxfordu studira filozofiju, politiku i ekonomiju, isti studij koji je pohađala i bivša pakistanska premijerka Benazir Bhutto koju su ubili teroristi tijekom predizborne kampanje 2007. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 21:26