SIMBOL IZ 1848.

POVIJESNA KRIVOTVORINA Nova Vučićeva vlast u Vojvodini uz postojeći grb nametnula i 'tradicionalni' srpski grb

"Nema sumnje da se iza toga prijedloga nalazi ideja da se navedenom povijesnom krivotvorinom poništi svaka autentičnost i samosvojnost Vojvodine, kao i njezin povijesni identitet", ocijenili su za vojvođanske medije povjesničari Milivoj Bešlin i Momir Samardžić
'Tradicionalni' i postojeći službeni grb Vojvodine
 Wikipedia / Skupština Vojvodine

SUBOTICA - Vojvodina od četvrtka uz službene simbole ima i kratkotrajni povijesni grb i zastavu iz 19. stoljeća čime je postala jedina europska regija koja u uporabi ima dva simbola.

Odluku o uporabi i izgledu tradicijskih simbola Vojvodine donijeli su u četvrtak zastupnici nove vladajuće većine u Skupštini Vojvodine, koju predvodi Srpska napredna stranka (SNS).

Protiv ili suzdržani bili su predstavnici stranaka koje su vodile bivšu vojvođansku vladu – Demokratska stranka (DS)i Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV).

Glavna diskusija, kako prenosi Radio televizija Vojvodine, vođena je u vezi tradicijskog grba koji predstavlja grb Srpskog Vojvodstva iz 1848., a za koji su poslanici DS-a i LSV-a tvrdili da ne predstavlja tradicijski simbol Vojvodine, dok su s druge strane zastupnici SNS-a, i njihovi koalicijski partneri navodili da je to autentičan simbol Srpske Vojvodine koji je po odluci Majske narodne skupštine iz 1848. preuzet od kneževine Srbije.

Predloženi tradicionalni grb Autonomne pokrajine Vojvodine je grb Vojvodine iz 1848. koji na vrhu ima kuglu s križem i biserima i vojvodsku krunu, plašt je od hermelina a u sredini se nalazi štit s ocilima i križem, a na donjem dijelu s desne strane je vijenac od maslinovog lista s plodom, a s lijeve strane vijenac hrastovog lista s plodom.

Uz grb u uporabi će biti i tradicijska zastava - trobojka crveno-plavo-bijela.

Šef kluba zastupnika DS-a Borislav Novaković je rekao da predložena tradicijski grb i zastava ne odražavaju tradiciju Vojvodine i kao takvi ne bi trebali biti u uporabi.

Predstavnik LSV-a je dodao kako je "sasvim je jasno da je odluka ideološke prirode".

"Proglašavati nešto tradicijskim simbolom što je bilo u uporabi mjesec dana i što ne može biti tradicija, samo je nasilje nad poviješću", rekao je Branislav Bogaroški.

Za odluku nije glasovala i zastupnica Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Vesna Prćić koja je navela da ni povjesničari ni heraldičari ne prihvaćaju taj grb kao nešto što predstavlja Vojvodinu.

„Osim toga ovakvim grbom niječu se sva prava bilo koga Hrvata u povijesti na teritoriju Vojvodine“, zaključila je Vesna Prćić.

"Nema sumnje da se iza toga prijedloga nalazi ideja da se navedenom povijesnom krivotvorinom poništi svaka autentičnost i samosvojnost Vojvodine, kao i njezin povijesni identitet”, ocijenili su za vojvođanske medije povjesničari Milivoj Bešlin i Momir Samardžić.

Vojvodina već ima službeni grb koji se koristi od 2009.: podijeljen je na tri dijela, koji simboliziraju tri područja Vojvodine (Srijem, Banat i Bačku), i na njemu se ne nalaze četiri srpska ocila.

Prijedlog da se uz postojeće uvedu zastava i navodni tradicionalni srpski grb Vojvodine dala je desničarska Demokratska stranka Srbije prošle godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 17:13