NOVA ETAPA U ODNOSIMA

'PREDSJEDNIČIN POSJET KUVAJTU MOGAO BI OTVORITI VRATA HRVATSKOM GOSPODARSTVU' Martina Dalić najviše šanse daje industriji naoružanja i prehrani...

Martina Dalić
 Nikolina Vuković Stipaničev / Hanza Media

Potpredsjednica hrvatske Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić ocijenila je u nedjelju da hrvatski gospodarstvenici mogu biti uspješni na tržištu Kuvajta te da bi posjet predsjednice Kolinde Grabar Kitarović toj zemlji i otvaranje hrvatskog veleposlanstva mogli označiti početak nove etape u gospodarskim odnosima između dviju zemalja.

'Posebno značajnima smatramo mogućnosti koje bi ovdje mogla ostvariti naša industrija naoružanja, brodograđevna industrija, prehrambena industrija, od kojih mnoge tvrtke imaju halal certifikat', rekla je Dalić u Kuwait Cityju gdje je doputovala u izaslanstvu hrvatske predsjednice koja se nalazi u dvodnevnom državnom posjetu.

'Tako da očekujem da će ovaj posjet kao i sutrašnje otvaranje hrvatskog veleposlanstva označiti jednu novu etapu u gospodarskim odnosima dviju država', dodala je Dalić.

Grabar Kitarović ranije u nedjelju sastala se s kuvajtskim državnim poglavarom emirom Sabahom Al-Ahmadom Al-Jaberom Al-Sabahom, a nakon razgovora kazala je da postoje veliki potencijali za razvoj gospodarske suradnje, osobito na području obrambene industrije.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o rezultatima sastanaka dužnosnika i gospodarstvenika dviju zemalja, Dalić je kazala da su 'reakcije kuvajtskih ministara vrlo pozitivne'.

'Dvije zemlje imaju višedesetljetne prijateljske odnose ... Povezuje ih i suradnja u trenucima koji su bili teški... Poput pomoći Kuvajta tijekom Domovinskog rata izbjeglicama koje je primila Hrvatska', rekla je Dalić.

'U tome ozračju su i mogućnosti za gospodarsku suradnju pozitivne, odnos kuvajtskih dužnosnika prema našim tvrtkama čini mi se vrlo pozitivan, a naravno da je na njima i na njihovoj konkurentnosti da one natječaje na kojima se natječu i osvoje. Mislim da će im i ovi razgovori u tome pomoći', rekla je Dalić.

Osim Dalić u predsjedničinom izaslanstvu nalaze se i načelnik glavnog stožera general Mirko Šundov i predsjednik Islamske zajednice u RH muftija Aziz Hasanović. U gospodarskom su izaslanstvu, čiji je posjet organizirala Hrvatska gospodarska komora (HGK), predstavnici Brodotrogira, Agencije ALAN, Đure Đakovića, Croza i HS Produkta te Hrvatske turističke zajednice.

Potpredsjednik HGK-a za međunarodne poslove Želimir Kramarić također je ocijenio da se radi o 'iznimno važnom posjetu jer je gospodarska razmjena između Hrvatske i Kuvajta na vrlo niskoj razini'.

'I ovo otvaranje veleposlanstva i svi susreti predsjednice i potpredsjednice vlade sa svim ključnim čimbenicima ove zemlje daju otvorena vrata za razgovore o budućim mogućnostima suradnje', rekao je Kramarić.

'Sada smo se fokusirali na dolazak nekoliko ključnih tvrtki s područja obrambene industrije, brodogradnje i ICT-a. To je tek prvi korak ... Nakon što se otvori veleposlanstvo HGK će naravno u suradnji s komorom u Kuvajtu učiniti sve da se vrlo niska razmjena od svega 12-tak milijuna eura podigne na znatno višu razinu', rekao je Kramarić.

Za ponedjeljak je predviđeno svečano otvaranje hrvatskog veleposlanstva u Kuvajtu te susret predsjednice s pripadnicima hrvatske zajednice u toj zemlji. Kako se doznaje, Kuvajt planira otvoriti veleposlanstvo u Zagrebu, možda već u drugoj polovici ove godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 16:05