POVRATAK SAVRŠENE DIKTATURE

Predsjednik Meksika kandidat stranke koja je vladala 70 godina

 AP

Predsjednički izbori u Meksiku održani u nedjelju okončali su se, prema prvim službenim rezultatima, pobjedom Enriquea Peńe Niete, kandidata Institucionalne revolucionarne stranke (PRI), čime se ta stranka, koja je Meksikom vladala čak 70 godina, a vlast izgubila 2000. zbog optužbi za korupciju, vratila na čelo zemlje izmučene siromaštvom i krvavim ratom narkokartela.

Kako je objavio Federalni institut za izbore, projekcija nakon brzog prebrojavanja velikih uzoraka glasova s biračkih mjesta daje Nieti najviše glasova, i to oko 38 posto, što je otprilike sedam posto više nego što ih je dobio njegov glavni rival Andres Manuel Lopez Obrador iz lijeve Demokratske revolucionarne stranke (PRD).

Proslava uz mariachije

Nakon objave te projekcije Nieto je u svom stožeru u Mexico Cityju, praćen glazbom mariachija i sa suprugom i djecom pokraj sebe, proglasio pobjedu.

“Prihvaćam mandat koji su mi Meksikanci danas dali sa snažnim emocijama i osjećajem odgovornosti”, rekao je Nieto stojeći ispod velikog transparenta na kojem je pisalo “Meksiko je pobijedio”.

Strah od starih navika

Analitičari kažu da je glavni strah vezan uz njegovu centrističku stranku taj da će ona u Meksiko vratiti autoritarni sustav zagađen korupcijom koji je karakterizirao veći dio njezina vladanja zemljom od 1929. do 2000., a koji je latinoamerički književnik i nobelovac Mario Vargas Llosa svojedobno opisao kao “savršenu diktaturu”.

Stranka koja je nastala iz političke ostavštine Meksičke revolucije s vremenom je gubila svoju prvotnu ljevičarsku orijentaciju i postala nekom vrstom “državne stranke” koja je čvrsto držala vlast u rukama do 2000. Mladi i karizmatični član PRI-ja, koji bi u predsjedničku stolicu trebao sjesti iz one guvernera države Mexico, tijekom kampanje se trsio dokazati da je nositelj novoga političkog senzibiliteta.

“Bit ću demokratičan predsjednik. Mi smo nova generacija i ne vraćamo se u prošlost. U današnjem pluralističkom Meksiku ima mjesta za sve nas”, rekao je Nieto nakon što je proglasio pobjedu. Njegova kampanja nije prošla bez kontroverzi, pa je PRI bio optuživan da je kupio pozitivan medijski treman na Televisiji, najvećoj televizijskoj postaji u zemlji, a u nekoliko su gradova organizirane velike studentske demonstracije

Ne priznaje poraz

Obrador je nakon objave projekcije izbornih rezultata odbio priznati poraz i rekao da “još nije rekao zadnju riječ”. Cijela situacija podsjeća na onu iz 2006., kada je isti političar izgubio izbore od Felipea Calderona, ali nije htio priznati poraz pa su uslijedili mjeseci prosvjeda njegovih pristaša. Hoće li se takva situacija ponoviti, teško je predvidjeti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 17:19