OBIČNO BJEŽE U KINU

PREKO BODLJIKAVE ŽICE, MINIRANE GRANICE I MIMO MNOŠTVA VOJNIKA Nikome nije jasno kako je sjevernokorejski vojnik uspio pobjeći u Južnu Koreju

 REUTERS

Sjevernokorejski vojnik u četvrtak je prebjegao u Južnu Koreju, uspijevši prijeći jednu od najbolje čuvanih i utvrđenih granica u svijetu usred pojačanih napetosti između dviju susjednih zemalja.

Vojnik je prešao vojnu crtu razgraničenja koja prolazi demilitariziranom zoni koje dijeli dvije Koreje, tehnički još uvijek u ratu otkad je sukob koji je trajao od 1950 do 1953. završio primirjem, ali ne i mirovnim sporazumom.

Svake godine prosječno tisuću stanovnika Sjeverne Koreje prebjegne u Južnu Koreju, no većina ih putuje preko Kine. Neobično je da je jedan stanovnik Sjeverne Koreje uspio prijeći vojnu crtu razgraničenja ograđenu bodljikavom žicom i mnoštvom vojnika s obiju strana granice.

Posljednji put je takav prijelaz granice zabilježen u lipnju 2015.

Južnokorejski vojni dužnosnici kažu da je vojnik bio nenaoružan i da nije bilo pucnjave.

Njegov bijeg uslijedio je nakon niza prebjega uglednih pojedinaca koji je razgnjevio Sjevernu Koreju usred pojčanih međunarodnih napetosti zbog nuklearnih i raketnih pokusa te zemlje.

Jedan od najpoznatijih je Thae Yong Ho, zamjenik sjevernokorejskog veleposlanika u Velikoj Britaniji. On je postao najviše rangirani diplomat koji je u Južnu Koreju stigao prošli mjesec, zadavši na taj način neugodan udarac sjevernokorejskome lideru Kim Jong Unu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:56