U LONDONU TUGA I PRKOS

Premijerka May: Mi se ne bojimo i terorizam nas neće pokolebati

Dopisnica Jutarnjeg jučer je došla najbliže što je mogla mjestu terorističkog napada kraj britanskog parlamenta, ali mjere sigurnosti podignute su na najvišu razinu te nije mogla ući u samu zgradu iako je imala poziv konzervativnog zastupnika
 REUTERS

U kavani Cellarium vrijeme je ručka; malo poznati ugostiteljski objekt skriven ispod srednjovjekovnih svodova koji spajaju drevni internat Westminster s Westminsterskom opatijom i danas okuplja uobičajene goste - ponekog roditelja učenika Westminstera, političare i djelatnike nekolicine ministarstava koja se nalaze u ovom nadasve političkom pojasu grada.

Cellarium je jučer bio možda jedino mjesto u Westminsteru koje se činilo netaknutim terorističkim napadom dan ranije, kada je baš negdje u ovo vrijeme dnevni ritam prekinuo incident uz kojih stotinjak metara udaljeni parlament, prethođen divljanjem vozila po mostu Westminster. Mjesto terorističkog napada jedno je od najposjećenijih lokacija u Londonu.

Ruta bankara

Osim što spaja istočni dio grada sa zapadnim, zbog čega je uobičajena ruta bankara iz Cityja na povratku s posla, omiljen je i među turistima - s mosta Westminster pruža se sjajan pogled na zgradu parlamenta i povijesne građevine na obali Temze. Malo tko je bio londonski turist bez fotografije s mosta koji je u srijedu bio prekriven ranjenim tijelima žrtava napada. Nedugo zatim, s druge strane Temze dotrčali su djelatnici obližnje bolnice St. Thomas. Još nitko nije znao što se događa, ono što je prevladalo bio je impuls da se pomogne ozlijeđenima.

Navedenoj destinaciji jučer je bilo nemoguće priči. Čitav prostor sa svih su strana zaokružila policijska vozila i natpisi da prilaz do daljnjega nije dopušten. Uz Lambeth Bridge od večeri prije okupljene su televizijske ekipe, ista je situacija na prilazu s istočne strane, uz 10 Downing Street i ostale točke pristupa s kojeg se nazire zgrada parlamenta. Zgrada koja gotovo čitavo tisućljeće simbolizira demokraciju, toleranciju i moć, sve što je negirano terorističkim napadom u srijedu. Ovo inače bučno i živahno područje jučer je bilo prazno. Jedini posjetitelji bili su reporteri u želji za novim informacijama koje su policijski službenici odbijali. Od večeri ranije u tijeku je velika sigurnosna operacija kako bi se vratio osjećaj sigurnosti na ulice Londona.

Za građane britanske prijestolnice ovo nije prvi incident ovakvog karaktera - i sama sam svjedočila napadu 7. srpnja prije dvanaest godina, potom ubojstvu vojnika u Woolwichu - stoga je njihova reakcija i ovaj put sabrana. Život je jučer išao svojim tijekom. Podzemna željeznica radila je bez zastoja, samo je stanica Westminster bila zatvorena. Ljudi su u jutarnjim satima žurili na posao, poslije podne se umornih lica sastajali na piću ili vraćali svojim kućama. Isto su uputstvo dobili od premijerke Therese May koja je u trenutku napada bila u lobiju parlamenta upravo završivši uobičajenu debatu "Prime Minister’s Questions" srijedom.

Čvrsta poruka

Činjenica da je jučer parlament zasjedao kao i obično bilo je ogledalo poruke koju je izrekla pred prepunom dvoranom Donjeg doma parlamenta, House of Commons: "Jučerašnji teroristički čin pokušao je ugušiti našu demokraciju, ali danas se sastajemo kao i inače, kao što su generacije prije nas to činile i kako će buduće generacije nastaviti činiti, kako bismo odaslali jednostavnu poruku: Mi se ne bojimo i naša odlučnost nikad se neće pokolebati pod licem terorizma".

Nigel Adams, zastupnik u parlamentu iz redova torijevaca, jučer me očekivao u kavani parlamenta, no prilaz parlamentu nije bio moguć ni uz uobičajenu pozivnicu zastupnika. Stoga se sastajemo uz posljednju dostupnu točku, uz most Lambeth gdje mi opisuje atmosferu u posljednja dva dana. Nakon incidenta, pošto je iz Westminsterske palače evakuirana Theresa May i odvedena na sigurno u 10 Downing Street, Adams je bio jedan od na stotine zastupnika i djelatnika parlamenta zadržanih unutar zgrade. Gužva je bila velika, debata srijedom obično okuplja sve zastupnike. Sa skupinom kolega, pet sati proveli su u njegovu uredu, čekajući daljnja uputstva policije. Istovremeno, njegov kolega Tobias Elwood, jedan od ministara u vladi, u dvorištu je pokušavao spasiti život policajcu Keithu Palmeru kojeg je napadač izbo nožem. Kako osobno poznajem ministra Elwooda, prepoznala sam izraz očaja na njegovom licu umrljanom krvlju žrtve kada je shvatio da ga unatoč naporima nije uspio održati na životu. Elwood je, naime, u terorističkom napadu u Baliju izgubio brata.

Dirljivo

Jučerašnje zasjedanje u parlamentu bilo je izuzetno dirljivo, rekao mi je Adams, dodavši da je tijekom obraćanja premijerke rijetki parlamentarac uspijevao zadržati suze. Tijekom dana mreža ulica oko Westminstera bila je sablasno prazne. Zvuk koji je prevladavao bile su sirene i helikopteri koji su neumorno nadlijetali grad. Istodobno su pristizale informacije o napadu, uključujući policijska saznanja o identitetu napadača. Činjenica da je, prema posljednjim informacijama, riječ o Khalidu Masoodu (52), rođenom u engleskoj pokrajini Kent, podsjetnik je na sumornu činjenicu današnjice: Europa i svijet imaju velik problem s kojim se valja naučiti nositi.

Broj smrtno stradalih u terorističkom napadu u Londonu popeo se na četiri kada je 75-godišnji muškarac Leslie Rhodes preminuo u bolinici King's College.

Zamjenik zapovjednika londonske policije u petak je otkrio da rođeno ime napadača Khalida Masooda Adrian Russell Ajao te da su napravljena još dva znakovita uhićenja u povezanosti s napadom. Policija kaže da je do sad zbog moguće povezanosti s napadom uhićeno devet ljudi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 12:22