RAT U BiH

'PRESUDA JE NEDOVOLJNO JASNA' Nizozemska podnosi žalbu na odluku suda za masakr u Srebrenici

 Tom Dubravec / CROPIX

Nizozemska je odlučila podnijeti žalbu vrhovnom sudu da odbaci presudu nizozemskog prizivnog suda koji je u lipnju potvrdio da ta zemlja snosi djelomičnu odgovornost za pokolj nad 350 muslimanskih žrtava u Srebrenici, izbačenih 1995. iz UN-ove baze koju su tada osiguravali nizozemski vojnici.

- Država Nizozemska podnijet će žalbu na ovu presudu koju smatra nedovoljno jasnom - izjavio je glasnogovornik nizozemskog ministarstva obrane Klaas Meijer.

Prizivni sud u Den Haagu 27. lipnja potvrdio je da Nizozemska snosi djelomičnu odgovornost za smrt 350 muslimanskih žrtava srpskog pokolja u Srebrenici, nakon što su okolno područje pregazile postrojbe bosanskih Srba.

Sud je presudio i da je nizozemska država postupila protuzakonito te da mora platiti djelomičnu odštetu žrtvama masakra, a riječ je o 30 posto, jer je procijenjeno da je postojalo 70 posto izgleda da će muškarci biti odvedeni iz baze bez obzira na reakciju nizozemskih vojnika.

- Tijekom evakuacije nizozemski mirovnjaci olakšali su razdvajanje muslimanskih muškaraca i mladića, znajući kako postoji realna opasnost da će se bosanski Srbi prema njima ponašati nehumano ili da će ih pogubiti - rekao je sudac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 05:47