OD SUBOTE

PRIMIRJE U SIRIJI Obama i Putin sklopili dogovor koji ne vrijedi za ISIS i al Nusru

ATTENTION EDITORS - VISUAL COVERAGE OF SCENES OF INJURYA man carries an injured child amidst rubble near a burning vehicle in a site damaged from what activists said was shelling by forces loyal to Syria's President Bashar al-Assad in the town of Douma, eastern Ghouta in Damascus, Syria December 30, 2015. REUTERS/Bassam Khabieh - RTX20JNX
 © Bassam Khabieh / Reuters

Washington i Moskva objavili su u ponedjeljak da primirje u Siriji stupa na snagu u subotu, dok se nastavljaju silovite borbe blizu Alepa, dan nakon džihadističkog napada s najvećim brojem žrtava u gotovo pet godina ratovanja.

Primirje treba stupiti na snagu u subotu u ponoć po vremenu u Damasku (petak 23.00 sata po srednjoeuropskom vremenu), navodi se u zajedničkom priopćenju Sjedinjenih Država i Rusije koje je objavio State Department.

Prekid sukoba neće se odnositi na džihadističku skupinu Islamsku državu (IS) i Frontu al Nusru, sirijski ogranak al Qaede, navodi se u tom priopćenju u kojemu se kaže i da strane trebaju do petka u 12.00 sati po mjesnom vremenu (11.00 sati po srednjoeuropskom) obznaniti pristaju li na dogovor.

"Prekid sukoba vrijedit će za sudionike sirijskog sukoba koji su potvrdili da će poštovati i provoditi odredbe" dogovora, dodaje se u priopćenju. Prema odredbama dogovora sirijska vlada i njezini saveznici prekinut će napade na oporbene snage i obratno, bilo kojim oružjem uključujući rakete, minobacače i navođene projektile.

Moskva i Washington supredsjedaju Međunarodnom skupinom za pomoć Siriji (ISSG) koja ima 17 zemalja članica.

U Rijadu, gdje su se u ponedjeljak ponovo okupile glavne sirijske oporbene skupine, glasnogovornik Visokog pregovaračkog odbora (HCN) rekao je za AFP da "pobunjenici trenutačno proučavaju dogovor (o primirju)".

"Razgovaramo o tome s američkim posebnim izaslanikom za Siriju, Michaelom Ratneyjem", rekao je Riad Naasan Agha.

UN-ov glavni tajnik Ban Ki-moon je američko-rusku najavu primirja nazvao "znakom nade za sirijsko stanovništvo" i "pozvao sudionike da ga poštuju", dodajući da "još ostaje puno posla na njegovoj provedbi".

Ovaj prijedlog primirja dolazi gotovo tri tjedna nakon neuspjeha međusirijskih mirovnih pregovora u Ženevi i dan nakon vala napada za koje je odgovornost preuzeo IS, u Homsu na alavite i blizu Damaska na šijite, dvije "nevjerničke" zajednice, po njegovu mišljenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 01:44