MANJE JE VIŠE

Pristojno zarađuje, a ima tri košulje, četiri para hlača i malu sobu: 'Sretniji sam nego ikad'

Fumio Sasaki i njegov stan
 Reuters

Fumio Sasaki ima tri košulje, četiri para hlača,četiri para čarapa, nešto malo bešteka i majušnu sobu s kupaonicom u Tokiju. I to ne zato jer nema novaca - gospodin Sasaki je urednik jednog web portala s vrlo pristojnom plaćom.

Ovaj 36-godišnjak, nekad strastveni kolekcionar knjiga, cd-a i dvd-a, svojevoljno je prihvatio asketski stil života u duhu zen-budizma po principu "manje je više", piše Guardian.

- Stalno sam razmišljao što mi nedostaje, što još moram kupiti - kaže Sasaki koji je prije dvije godine većinu svojih stvari ili prodao ili podijelio prijateljima.

- Nakon što sam manje vremena trošio na šoping i čišćenje, ostalo mi je više vremena za druženje s prijateljima i putovanja. Postao sam mnogo aktivniji i sretniji.

I njegov kolega Katsuya Toyoda prihvatio je isti stil života:

- Postao sam minimalist kako bi na površinu izbile stvari koje su zaista važne u životu - kaže Toyoda.

On je dodatno objasnio kako pravi cilj ovog "minimalizma" nije u izbacivanju suvišnih stvari iz života, koliko u dobivanju vremena (i novaca) za ono što u čemu zaista uživamo, što su u njegovom slučaju putovanja. Osim toga, sve ima i praktičnu stranu.

Naime u zemlji koju redovno pogađaju moćni potresi između 30 i 50 posto ozljeda u domovima dogodi se zbog padajućih objekata. U ovakvim sobama, tih problema nema, zaključuje Toyoda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:33