OSUDE SA SVIH STRANA

PROCURILA SNIMKA POVIJESNOG BARBARIZMA 'Kada sam pogledao kroz prozor i vidio što se događa, osjetio sam da je mali dio mene umro'

Džamija al-Nuri prije i nakon uništenja kosog minareta
 REUTERS

Irači premijer Haider al-Abadi da je Islamska država (IS) uništenjem drevne džamije al-Nuri u Mosulu 'službeno potpisala poraz', piše BBC.

Iračke snage tvrde da je IS raznio džamiju al-Nuri i njezin poznati kosi minaret kako bi džihadisti zaustavili napredak pro-vladinih boraca. Islamska država s druge strane tvrdi da su Sjedinjene Američke Države uništile džamiju. Tu je tvrdnju SAD opovrgnuo.

Fotografije lokacije iz zraka i video snimka pokazuju da je džamija većinom uništena.

Vođa IS-a Abu Bakr al-Baghdadi se ispred 800 godina stare džamije u srpnju 2014. godine prvi puta obratio javnosti te od puka zatražio vjernost.

Uništenje džamije je naširoko osuđeno.

Lazare Eloundou Assomo, zamjenik direktora UNESCO-a, rekao je da je 'ikonička' džamija mogla pomoći pri 'pomirenju' i 'promociji mira' u Iraku u budućnosti.

Džamija al-Nuri je raznesena kada se iračka vojska približila džamiji na 50 metara. Prethodni izvještaji iz Mosula su sugerirali da je IS postavio eksplozive na i oko džamije kako bi zaustavio napredak iračke vojske, ali da je lokalno stanovništvo sprječilo uništenje.

Međutim, video koji je iračka vojska objavila u srijedu pokazuje da je džamija al-Nuri sada uništena.

'Kada sam pogledao kroz prozor i vidio da minareta više nema, osjetio sam da je mali dio mene umro', rekao je jedan od stanovnika Mosula Ahmed Saied za Reuters.

Džamija al-Nuri bila je najpoznatija mosulska sunitska džamija, a datirala je do 1172. godine. Ime je dobila po muslimanskom vođi Nuru al-Din Mahmoud Zankiju, poznatom po džihadu koji je vodio protiv Križara.

Kosi minaret prekriven raskošnim i složenim ukrasom od cigle dobio je nadimak 'grbavac'.

Osim da zaustave napredak iračke vojske, mnogi smatraju da IS džamiju uništio iz prkosa jer gube bitku u Mosulu. Islamska je država u nekoliko navrata rekla da u slučaju poraza u Mosulu planiraju uzrokovati što je više moguće štete.

Iračka je vlada u siječnju rekla da su oslobodili cijeli istočni Mosul. Oslobođenje zapadnog dijela grada ne ide tako glatko. UN je upozorio da borci IS-a kao ljudske štitove drže više od 100 tisuća stanovnika grada.

Trenutne procjene kažu da u Mosulu ostalo još negdje 300 boraca Islamske države.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 20:07