BORBA S IMIGRANTIMA

PROCURIO MEMORANDUM Donald Trump razmatra mogućnost mobiliziranja 100.000 pripadnika Nacionalne garde s ciljem hvatanja ilegalnih imigranata

 Joshua Roberts / REUTERS

Vlada američkog predsjednika Donalda Trumpa razmatra prijedlog o mobilizaciji do 100 tisuća pripadnika nacionalne garde s ciljem hvatanja ilegalnih imigranata pa čak i onih koji ne žive blizu američke granice s Meksikom, stoji u memorandumu koji posjeduje novinska agencija Associated Press.

U dokumentu koji broji 11 stranica predviđena je militarizacija snaga sigurnosti koje su zadužene za provođenje imigracijskog zakona. Savezne države u kojima bi se ova akcija poduzela uključuju one koje graniče s Meksikom - Kalifornija, Arizona, Novi Meksiko i Teksas - ali i države koje dodiruju te države - Oregon, Nevadu, Utah, Kolorado, Oklahomu, Arkansas i Louisianu.

Guverneri tih 11 država imali bi pravo odlučiti hoće li pripadnici garde njihove države sudjelovati, stoji u memorandumu koji je napisao tajnik za domovinsku sigurnost John Kelly, umirovljeni general s četiri zvjezdice iz reda marinaca.

Djelatnik službe za odnose s medijima Bijele kuće Michael C. Short, putem Twittera je AP-ov izvještaj proglasio neistinitim.

Premda je nacionalna garda već pomagala u izvršavanju misija koje se tiču imigracije duž američko-meksičke granice, nikada se je nije koristilo sjevernije od država koje graniče s Meksikom. Memorandum je adresiran na šefove američkih snaga sigurnosti zaduženih za imigraciju i carinu te na snage zaštite granice i carinskih poslova. Ovakvi i slični dokumenti rutinske su prirode te se često pridodaju predsjedničkim ukazima. U memorandum je nadalje opisano što bi nacionalni gardisti mogli raditi i kakve bi ovlasti imali, piše The Guardian.

Prema trenutnim saznanjima, memorandum je tijekom protekla dva tjedna kružio Ministarstvom za domovinsku sigurnost, a zaposlenici u nekoliko njegovih ureda rekli su da se o njegovom sadržaju razgovaralo. Bijela kuća i Ministarstvo za domovinsku sigurnost nisu komentirali sadržaj memoranduma.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 16:45