KRAJ ERE

PRVA DRŽAVA KOJA POTPUNO GASI FM RADIO Norveška sljedeći tjedan prelazi na digitalno emitiranje iako se tome protivi dvije trećine građana

 Ilustracija/CROPIX

Norveška će od sljedećega tjedna biti prva država koja će ugasiti svoju FM radijsku mrežu i prijeći na digitalnu tehnologiju. Njezin primjer do 2020. godine slijedit će i Danska, Švicarska te Velika Britanija, piše The Guardian.

Ova odluka podijelila je norvešku javnost - čak 66 posto građana protivi se ukidanju FM radijske mreže, prvenstveno jer najmanje dva milijuna automobila u Norveškoj još nije opremljeno digitalnim audio prijemnicima. Strahuje se da će mnogi ostati uskraćeni za važne i hitne informacije, primjerice o stanju u prometu, koje su se dosad redovito emitirale putem FM radijske mreže.

Kvalitetan digitalni audio prijemnik za automobil stoji oko 1500 norveških kruna (nešto manje od 1300 kuna).

Prvi grad koji će 11. siječnja u potpunosti prijeći na digitalnu tehnologiju je Bodø, a do kraja godine to će morati napraviti i ostatak Norveške.

Ukidanje FM radijske mreže, koja postoji od 1950-ih, kritizirale su i norveške konzervativne stanke.

'Jednostavno nismo još spremni za ovakav potez. Sve nam se ovo čini previše ishitrenim', izjavio je konzervativac Ib Thomsen.

Digitalna tehnologija ipak ima svojih prednosti, a najveća je ta što digitalni radio za istu cijenu može emitirati osam puta više programa od dosadašnjega, zvuk je čišći, a šumova je manje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 14:03